nieuws

Duits hotel mag rechts-extremist weigeren

Hotel

Hotels in Duitsland mogen rechts-extremisten als gast weigeren. Dat heeft het hoogste federale gerechtshof van het land vrijdag bepaald. Wel moet het hotel dit volgens de rechter al bij de boeking duidelijk maken.

Duits hotel mag rechts-extremist weigeren

Een hotelier moet ‘vrijelijk kunnen beslissen welke gast hij wel en niet toelaat’, stelde het Bundesgerichtshof volgens de publieke omroep ARD in zijn oordeel. Het grondwettelijke principe dat niemand wegens zijn politieke overtuiging mag worden benadeeld, geldt niet tussen privépersonen en ondernemers.

De zaak was aangespannen door de voormalige NPD-voorzitter Udo Voigt. Hij had in 2009 een vakantie geboekt in een hotel in Brandenburg, maar uiteindelijk weigerde het hotel hem. De politieke gezindheid van Voigt zou niet te verenigen zijn met het doel elke gast een ‘excellent behaaglijke ervaring’ te bieden.

Daarop stapte Voigt naar de rechter omdat hij zich gediscrimineerd voelde. Hij kreeg nu wel gelijk van de rechter omdat de hotelier hem van tevoren niet had ingelicht.

Reageer op dit artikel