nieuws

Edwin Kats naar Beiroet

Hotel

Na een half jaartje rust weet Edwin Kats eindelijk waar hij na zijn jaren in de keuken van La Rive in het Amstel hotel naar toe gaat. Hij verhuist naar de Libanese hoofdstad Beiroet, om daar als executive chef in het InterContinental Hotel Phoenicia aan de slag te gaan.

Edwin Kats naar Beiroet

Na acht maanden sabbatical, begint Kats op 1 november aan zijn nieuwe job in Beiroet. In het 446 kamers tellende tophotel krijgt hij de leiding over een team van 150 koks, meldt De Telegraaf.

‘Ik heb altijd gezegd: of ik ga naar het buitenland om voor een groot hotel te werken, of ik begin een eigen restaurant in Amsterdam. Uiteindelijk is het een avontuur in het buitenland geworden’, aldus Kats.

De topchef zal zelf weinig meer aan de kachel staan, zegt hij. Hij zal vooral zijn 150 koks moeten coachen. ‘Maar daar heb ik goed over nagedacht.’ Hij weet dat de baan vooral bestaat uit het begeleiden van mensen is die topgerechten moeten bereiden.

Kats vertrok bij La Rive om zich terug te trekken en na te denken over zijn toekomst. Hij is bezig geweest met de opening van een zaak in Amsterdam, maar dat is op niets uitgelopen. ‘Het is om financiële redenen afgeketst. Ik wilde meer dan alleen een restaurant; ook een brasserie, maar dat bleek niet haalbaar.’

Een andere keer zit er volgens Kats niet in. ‘Ik kies nu echt voor de stap naar het buitenland’, zegt hij. De stad trekt hem enorm. ‘Ben er pas met mijn vrouw geweest en ook zij heeft er erg veel zin in. Het is een enorme hippe, trendy stad waar mensen veel tijd aan zichzelf besteden voordat ze uitgaan.’

Het prestigieuze hotel aan de Middellandse Zee telt acht restaurants en bars, en huisvest regelmatig hooggeplaatste gasten als staatshoofden, ministers en popsterren.

Daarnaast voorziet Kats Beiroet als nieuwe toeristenbestemming. ‘Volgend jaar openen Four Seasons en Hyatt er hotels. Het is het Parijs van het Midden-Oosten’, aldus Kats in De Telegraaf.

‘Bijzonder is dat je vanaf december op een uur rijden van de stad kunt skiën, en bij terugkeer een duik in de Middellandse Zee kunt nemen.’

Over de onrust in de regio is Kats nuchter: ‘Het hotel ligt in een veilige wijk, waar je van het soms oplaaiende oorlogsrumoer geen last hebt.’

Met zijn stap naar Phoenicia treedt Kats in de voetsporen van Marcel Driessen, die daar van 2002 tot 2004 chefkok was, en na Barbados nu in het Little Dix Bay resort op de Maagden Eilanden werkt.

Bij La Rive, waar Kats begin dit jaar vertrok, is zijn plek inmiddels overgenomen door Roger Rassin, afkomstig van Cordial in Oss.

Reageer op dit artikel