nieuws

Hosta 2009: hardste klappen bij vijfsterren

Hotel

De bezettingsgraad daalde vorig jaar het hardst in de vijfsterrenhotels, van 74,8 naar 68 procent. Dit is een van de uitkomsten Hosta-onderzoek van Horwath HTL, de jaarlijkse graadmeter van de hotellerie.

Hosta 2009: hardste klappen bij vijfsterren

De bezetting van de luxe hotels daalde van 74,8 naar 68 procent. In 2006 lag de bezettingsgraad van de vijfsterren hotels nog op 77 procent, een terugval dus van 9 procent in twee jaar tijd. Opmerkelijk is dat de gemiddelde prijs voor een vijfsterrenkamer toenam, van 178 tot 180 euro, daalde de RevPAR van 133 in 2007 tot 122 euro in 2008.

Minder reizen

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis kijken vooral banken kritisch naar de uitgaven. Er wordt minder gereisd, overnachten in tophotels lijkt een zonde. Om die reden schrapten recent het Sheraton op Schiphol en NH Amsterdam Centre een ster en gaan verder als viersterrenhotel.

In tegenstelling tot de vier- en driesterren hotels, die in 2008 voor het eerst met een daling in de bezetting te maken kregen, is de crisis voor de vijfsterren hotels al in 2007 begonnen.

Reageer op dit artikel