nieuws

Loonstijging horeca allerlaagst

Hotel

Werknemers in de horeca hebben er in 2008 het minst bij gekregen. Met 2,3 procent was de loonstijging in de horeca het laagst van alle sectoren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De horecalonen bleven achter bij de inflatie, die in 2008 uitkwam op 2,5.

Loonstijging horeca allerlaagst

De horecawerknemers komen er bekaaid vanaf. Gemiddeld stegen de cao-lonen in 2008 met 3,3 procent. Werknemers in de bedrijfstak cultuur en overige dienstverlening gingen er vorig jaar het meeste op vooruit. Zij kregen er 4 procent bij. Bij de overheid gingen de cao-lonen met 3,3 procent omhoog. Dat kwam onder meer doordat de eindejaarsuitkering omhoog ging.

De afgelopen tien jaar lag de stijging van de cao-lonen gemiddeld 0,4 procentpunt boven de inflatie. Vorig jaar was dat twee keer zoveel. Wanneer de lonen harder stijgen dan de inflatie, betekent dat niet automatisch dat mensen er in koopkracht op vooruit gaan. Wat zij netto overhouden is ook afhankelijk van de premies voor pensioenen en sociale verzekering en de loonheffing.

Reageer op dit artikel