Prijs hotelkamer op niveau van 2004

Prijs hotelkamer op niveau van 2004

Hotelkamers zijn het afgelopen jaar wereldwijd gemiddeld 2 procent duurder geworden. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de prijzen zijn opgelopen ten opzichte van het jaar ervoor. Omdat hotelkamers langdurig in prijs daalden, kost een kamer nu hetzelfde als zeven jaar geleden.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Hotel Price Index (HPI) van Hotels.com, die maandag is gepubliceerd.

Dalen kamerprijzen

In de eerste helft van 2010 zag het er nog helemaal niet goed uit voor hoteliers. De kamerprijzen daalden verder of bleven op zijn best gelijk. In de tweede helft van het jaar zorgden prijsstijgingen in met name Latijns-Amerika, het Caribisch Gebied en Noord-Amerika ervoor dat overall een stijging werd gerealiseerd.

In Europa bleven de prijzen per saldo gelijk, in Azië daalden de tarieven.

De eerste prijsstijging in jaren is volgens ceo David Roche van Hotels.com vooral te danken aan het zakelijke verkeer, dat weer op gang is gekomen. ‘De zakelijke reizen en de daarmee samenhangende conferenties zijn terug van weggeweest.’

Dat vertaalde zich ook naar een hogere bezettingsgraad van de hotels. Behalve de zakelijke reiziger leverde de toerist een bescheiden bijdrage aan het herstel. ‘De gehele reismarkt vertoonde enige vorm van vooruitgang.’

Dat de prijzen zich niet sterker herstellen van het crisisjaar 2009 komt volgens Hotels.com doordat er veel capaciteit is bijgekomen. Een groter aanbod drukt de prijzen.

Duurste bestemmingen

Het Italiaanse Capri is de duurste bestemming ter wereld; een kamer kost daar 227 euro. Masqat, de hoofdstad van Oman, bekleedt de tweede plaats met een gemiddelde kamerprijs van 202 euro. Het eveneens Italiaanse Amalfi sluit de top 3 met een prijs van 187 euro per kamer per nacht.

In New York, de populairste buitenlandse bestemming voor reizigers uit de eurozone, werden kamers 15 procent duurder. Gemiddeld wordt daar 172 euro betaald.

Brazilië werd na een prijsstijging van 17 procent het duurste land ter wereld. De Verenigde Arabische Emiraten, in 2009 nog aanvoerder, zakte naar de zesde plaats. Singapore zag de prijzen relatief het meest oplopen, IJsland zag ze het hardst dalen.

De HPI is gebaseerd op boekingen via Hotels.com op basis van de werkelijk betaalde prijzen in 110.000 hotels op meer dan 18.000 bestemmingen.