nieuws

Van der Valk Tiel verliest zaak parkeerdek

Hotel

Het is het Van der Valk Motel in Tiel in hoger beroep niet gelukt om andere partijen te laten meedelen in de verantwoordelijkheid voor het instorten van hun parkeerdek in februari 2002. Dat bevestigt het gerechtshof in Arnhem maandag.

Van der Valk Tiel verliest zaak parkeerdek

Op 10 februari 2002 stortte het parkeerdek van Motel Tiel in. Het motel dagvaardde daarna onder meer de gemeente Tiel, de provincie Gelderland, spoorbeheerder ProRail en bouwers van een nabijgelegen viaduct in de Betuwelijn. Zij zouden medeverantwoordelijk zijn voor de ravage.

Het hotel verweet de gemeente dat zij veel te weinig toezicht op de bouw had gehouden. De rechtbank oordeelde daarop in juli 2008 dat het motel zelf in strijd met de verleende bouwvergunning heeft gebouwd.

Schade delen

Ook de poging om de provincie en de viaductbouwers te laten meedelen in de schade mislukten: het is volgens de rechtbank niet vast komen te staan dat er in hun opdracht heiwerkzaamheden of grondwateronttrekkingen waren die de instorting mede konden veroorzaken.

In hoger beroep is de uitspraak van de rechtbank nu bekrachtigd, waardoor alleen Motel Tiel zelf en het bouwbedrijf van Van der Valk verantwoordelijk blijven. Motel Tiel wilde 10 miljoen claimen bij het gemeentebestuur. Van deze claim van het motel nam het grotere Van der Valk-concern destijds zelf afstand.

Het parkeerdek met daarop ongeveer tien geparkeerde auto’s stortte deels in en viel op een hal waar juist een computerbeurs was afgelopen. Er was alleen materiële schade. Naar aanleiding van een onderzoek door de VROM-inspectie bij 52 vestigingen van het concern, moesten elf vestigingen maatregelen nemen.

Reageer op dit artikel