nieuws

Utrecht wil hotels in leegstaande kantoren

Hotel

In de stad Utrecht is behoefte aan ongeveer duizend nieuwe hotelkamers. Dat moeten vooral kamers zijn in bijzondere hotels, variërend van low budget tot design en zeer luxe vijfsterrenpluskamers.

Utrecht wil hotels in leegstaande kantoren

Volgens het college van B&W van Utrecht is een deel van de leegstaande kantoorpanden in de stad zeer geschikt om hotel te worden. Vooral ‘karaktervolle panden aan de randen van de binnenstad’ zijn vaak erg geschikt voor een bijzondere doelgroep, aldus het college.

9 procent kantoren staat leeg

Het ombouwen van leegstaande kantoren tot hotel is een deel van het gemeentelijke plan om leegstand in het vastgoed aan te pakken. Utrecht doet ook mee aan een landelijke campagne op dat gebied.

In Utrecht staat ongeveer 9 procent van de kantoorruimte leeg. Ook een aantal ziekenhuizen, scholen en kerken is of komt leeg. De gemeente wil daarom de helft van de nieuwbouwplannen voor kantoren bevriezen. Slechts op enkele locaties in de stad is nog kantorenbouw toegestaan.

Met voorrang behandeld

B&W denken ook dat veel van de ruim 4000 studentenkamers die Utrecht nodig heeft, in leegstaande kantoorpanden kunnen worden gerealiseerd. Omdat de gemeente afgestudeerden vast wil houden, moeten er ook meer starterswoningen komen. Op een aantal plekken, zoals langs het Merwedekanaal, is plaats voor culturele en creatieve broedplaatsen.

Kantooreigenaren die willen meewerken aan een andere bestemming voor hun vastgoed, worden met voorrang behandeld, terwijl de gemeente procedures en regels zo veel mogelijk zal versnellen en vereenvoudigen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel