nieuws

Hotelmarkt groeit ondanks faillissementen

Hotel

Een recordaantal faillissementen in juli, maar anderzijds meer hotels en een toenemend aantal gasten in het afgelopen jaar. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kenniscentrum Horeca dinsdag 1 oktober presenteerden.

Hotelmarkt groeit ondanks faillissementen

In juli van dit jaar is een recordaantal hotels over de kop gegaan. Liefst tien hotels werden failliet verklaard in de zomermaand, zo blijkt uit gegevens van het Kenniscentrum Horeca.

Meer gasten

Anderzijds groeit het aantal hotels in Nederland al jaren en komen er meer gasten. Vorig jaar kwamen er 3% meer gasten, die voor 2% meer overnachtingen zorgden ten opzichte van 2011, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Faillissementen

Sinds januari 2007 gingen maandelijks gemiddeld twee hotels failliet en dat gemiddelde liep behoorlijk op in het afgelopen jaar. Maar tegelijkertijd steeg het aantal hotels in Nederland, van 2800 in 2007 naar 3250 anno nu.

Toerisme

‘Sterker nog: als je naar het aantal kamers kijkt, is dat nog veel sterker gestegen. Het toerisme groeit in Nederland en dus neemt ook de vraag naar hotelkamers toe’, aldus Ewout Hoogendoorn, directeur van de Nederlandse tak van hotelconsultant Horwath.

Kleine hotels

De faillissementen komen vooral doordat kleine hotels het zwaar hebben. Hoogendoorn: ‘Die hebben geen buffer of een organisatie om op terug te vallen.’

Maar het komt ook voor dat de eigenaar persoonlijk failliet gaat en zijn hotel meeneemt in zijn val. Of dat de exploitant failliet gaat door bijvoorbeeld een veel te hoge huur.

‘Al met al zie je het effect van de crisis wel. De bezettingsgraden zijn goed, maar de kamerprijzen en de omzet zijn niet op het niveau van 2007.’

Zakelijke gast

Dat komt doordat de zakelijke gast, die meer geld in het laatje brengt, wegblijft. De toeristen komen nog wel, vandaar ook dat het aantal hotelkamers in Nederland van 85.000 naar 101.000 steeg.

Zowel ketens als particulieren zien dan ook brood in de hotellerie, aldus Hoogendoorn. ‘Veel ketens openen vestigingen in Nederland, dat ze als een potentieel interessante markt zien. Daar zitten erg grote vestigingen tussen.’

Koninklijke Horeca Nederland

Koninklijke Horeca Nederland herkent het beeld en maakt zich geen grote zorgen over de faillissementen, ook al nemen die toe.

‘De markt is in beweging en dat houden we in de gaten. Procentueel valt het aantal faillissementen echter ook heel erg mee’, zo laat een woordvoerder weten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel