nieuws

AF&BM benadrukt belang van voeding bij topsport

Hotel

De jaarlijkse breakfastclub van AF&BM stond begin december in het teken van voeding en topsport. Manager topsportrestaurant bij Papendal Erik te Velthuis en voormalig profwielrenner Michael Boogerd praatten de leden in het Amsterdamse Olympisch Stadion bij.

AF&BM benadrukt belang van voeding bij topsport

Gehuld in witte badjassen werden de F&B-eindverantwoordelijken in het mistige stadion welkom geheten door Frank van Rooijen van Topsport Amsterdam. Daarna nam dagvoorzitter en redacteur van Misset Horeca Demian van der Reijden de aanwezigen mee naar binnen voor het ontbijt en de eerste spreker: Erik te Velthuis.

Te Velthuis werkt nauw samen met voedingswetenschappers en ontwikkelt op Papendal tal van gerechten specifiek voor topsporters. Hij ging in op de verschillen tussen eiwit- en koolhydratenrijk voedsel, herstel- of krachtvoeding en glycemische waarden. Ook liet hij de aanwezigen proeven van enkele voorbeelden.

Veel te winnen

Hij moedigt f&b managers vooral eens door het eigen aanbod te lopen op gebied van ontbijt en snacks voor meetings. Daar is ook veel te winnen, meent hij. Ook als er geen topsporters in het hotel verblijven.

Daarna was het woord aan Michael Boogerd, die vertelde over zijn jaren als topsporter en de rol van voeding in dat bestaan. Toen hij vertelde dat het gemiddelde ontbijt op een koersdag bestaat uit (in deze volgorde) een bord pasta, croissantjes met jam, yoghurt met muesli en fruit en vier pannenkoeken, waarna in de bus nog een appelpunt werd verorberd – dit alles voor zeven uur in de ochtend – vielen de meeste aanwezigen van hun stoel.

Infuuszakken

Ook had Boogerd nog enkele tips voor hoteliers die een wielerploeg onderbrengen, in 2015 actueel als de Tour in Utrecht start en daarna vermoedelijk ook Zeeland aandoet: zorg voor krachtstroom en water op de parkeerplaats voor de vrachtwagens en zorg voor pay-tv op de kamers. Hilarisch werd het bij de tip om schilderijen in kamers weg te halen, zodat er aan de haakjes infuuszakjes opgehangen kunnen worden.

Reageer op dit artikel