nieuws

Parijse vijfsterrenhotels hekelen AirBnB

Hotel

Het aanbod op AirBnB in Parijs is explosief gegroeid. Zo hard, dat nu ook de vijfsterrenhotels in de Franse hoofdstad aan de bel trekken. In een brief aan de Franse premier uiten ze hun zorgen.

Parijse vijfsterrenhotels hekelen AirBnB

Lang werd AirBnB gezien als alternatief van hostels en budgethotels. De laatste jaren is de site, door een professionalisering van het aanbod, ook een concurrent geworden voor hotels in het luxe segment.

In Parijs zelfs zozeer dat het lokale vijfsterrenoverleg een brandbrief stuurde aan de Franse premier Manuel Valls.

50.000 adressen

Sinds 2012 is AirBnB explosief gegroeid. Begin dat jaar telde heel Frankrijk nog slechts 7000 locaties op de site, intussen staan alleen in Parijs al 50.000 huizen, appartementen en kamers aangeboden. In Amsterdam zijn dat er nog geen 11.000.

Een deel van die 50.000 adressen zijn professioneel uitgebate locaties, waar niemand woont. Dat is niets nieuws, maar dat er ook appartementen van €2000 per nacht aan de Champs-Elysées deed de Parijse vijfsterrenhoteliers versteld staan, schrijft het FD.

Strenge regels

Zij maken zich zorgen over de valse concurrentie, het niet afdragen van btw en toeristenbelasting en het niet voldoen aan de strenge regels die hotels wel moeten naleven.

De voorzitter van belangenvereniging UMIH (Union de Métiers et Industries de l’Hôtellerie) zegt niets tegen het concept van de verhuurwebsite te hebben, maar vraagt in een brief aan premier Vall wel maatregelen te nemen tegen de uitwassen van AirBnB.