nieuws

Zorgen wereldeconomie geen vat op vliegreizen

Hotel

De recente zorgen over de wereldeconomie hebben tot nu toe geen gevolgen voor de vraag naar vliegreizen. Die bleef in augustus sterk groeien, 7,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA.

Zorgen wereldeconomie geen vat op vliegreizen

De ticketverkoop voor vliegreizen lag in augustus 7,1 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee steeg de vraag sterker dan het aanbod. Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd voerden hun capaciteit met 5,9 procent op.

Hoge bezettingsgraad
Gemiddeld was 84,7 procent van de beschikbare stoelen gevuld, een verbetering van 0,9 procentpunt. De bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaartbranche, lag niet eerder zo hoog.

Sterkste stijging Midden Oosten
Ondanks de tragere economische groei in met name China nam de vraag naar vliegreizen in Azië sterk toe. De toename van 7,7 procent werd alleen overtroffen in het Midden-Oosten, waar luchtvaartmaatschappijen 13,7 procent meer klandizie hadden.

Japanse zwak
Japan blijft evenwel een zwakke markt. KLM maakte donderdag bekend daarom maatregelen te nemen. Vanaf begin januari verdwijnt de route van Schiphol naar Fukuoka uit de dienstregeling. De vliegreizen zijn verliesgevend.

Beperkte groei Afrika
In Europa en Noord-Amerika steeg het passagiersvervoer met respectievelijk 5,7 en 4,5 procent. Latijns-Amerika kende een groei van 6,7 procent, ondanks de aanhoudende malaise in Brazilië en Argentinië. In Afrika bleef de groei beperkt tot 3,6 procent, met name door de economische problemen van oliegrootmacht Nigeria.

Reageer op dit artikel