AccorHotels koopt Amerikaanse keten 21c Museum Hotels

AccorHotels koopt Amerikaanse keten 21c Museum Hotels

AccorHotels heeft 85 procent van de aandelen van de bescheiden keten 21c Museum Hotels gekocht voor 51 miljoen dollar. De tien museumhotels, allen in de VS, worden ondergebracht onder het label Mgallery.

De aankoopprijs die AccorHotels voor het belang van 85 procent in 21c Museum Hotels neertelt, bedraagt 51 miljoen dollar (44 miljoen euro), inclusief een earn out-regeling waarbij de koper een deel van de koopprijs pas verschuldigd is nadat bepaalde resultaten behaald zijn. Bij de aankoop is geen onroerend goed inbegrepen. De transactie moet in het derde kwartaal van 2018 worden afgerond. 21c Museum Hotels combineert musea voor hedendaagse kunst met boetiekhotels en toprestaurants met een chef-kok en heeft 11 vestigingen in de Verenigde Staten.

Onderdeel van MGallery

21c Museum Hotels gaat deel uitmaken van MGallery, de collectie boetiekhotels van AccorHotels. Hiermee wordt het merk MGallery op de Noord-Amerikaanse markt geïntroduceerd. Elk hotel van MGallery heeft een eigen verhaal en design - van Hotel Molitor Parijs en INK Hotel Amsterdam tot Hotel Muse Bangkok Langsuan.

Wel behoudt 21c Museum Hotels een onafhankelijk karakter. Zo houden medeoprichters Laura Lee Brown en Steve Wilson een belang van 15 procent in het bedrijf en blijven ze creatieve begeleiding en ondersteuning bieden. De leiding van 21c blijft in handen van CEO Craig Greenberg. 21c houdt haar hoofdkantoor in Louisville, Kentucky.

Kunst als stimulans voor stedelijke revitalisatie

21c Museum Hotels werd in 2006 in Louisville opgericht door de moderne kunstverzamelaars Brown en Wilson. Het paar zag hoe landerijen ten prooi vielen aan projectontwikkelaars, terwijl historische gebouwen in het centrum van Louisville leegstonden. Geïnspireerd door de gedachte dat kunst een stimulans kan zijn voor stedelijke revitalisatie en een katalysator voor maatschappelijke binding, restaureerden zij in de kunstenaars- en theaterwijk van Louisville een reeks 19e-eeuwse pakhuizen om het eerste 21c Museum Hotel te openen.

Inmiddels heeft 21c acht vestigingen in Bentonville, Cincinnati, Durham, Kansas City, Lexington, Louisville, Nashville en Oklahoma City en zijn er nog drie in ontwikkeling in Des Moines, Miami en Chicago. 21c is het grootste museum voor hedendaagse kunst in de Verenigde Staten en het enige verzamelende museum van Noord-Amerika dat zich uitsluitend op kunst uit de 21e eeuw richt.

Kevin Frid, COO van AccorHotels Noord- en Midden-Amerika: 'We zijn verheugd 21c Museum Hotels te mogen verwelkomen als nieuw lid van de merkenfamilie van AccorHotels en daarmee de positie op de Noord-Amerikaanse markt te versterken. Samen hebben we een mooie kans om het merk 21c te laten groeien en MGallery op de Noord-Amerikaanse markt te introduceren. Deze strategische overname markeert een nieuwe stap in de strategie van AccorHotels om in Noord-Amerika marktleider te worden binnen het luxe- en lifestyle-segment.'

Steve Wilson, oprichter van 21c: 'We zijn trots op onze toetreding tot de familie van AccorHotels, een van de toonaangevende hotelexploitanten wereldwijd. We zijn ervan overtuigd dat de unieke geest van 21c niet alleen zal blijven voortbestaan, maar zal floreren binnen de collectie boetiekhotels van MGallery. 21c blijft gasten verrijken met kunstwerken van de meest dynamische en boeiende hedendaagse kunstenaars van het moment. We zijn heel benieuwd wat de toekomst nog meer gaat brengen.'