Raad van State moet beslissen in ruzie tussen Hotel De L'Europe en Spar

Raad van State moet beslissen in ruzie tussen Hotel De L'Europe en Spar

Hotel De L'Europe in Amsterdam heeft bezwaar tegen een nieuwe buurman, een Spar City. Volgens het hotel is de supermarkt niet toegestaan in het bestemmingsplan. De opdracht om het samen uit te praten mislukte en nu moet de Raad van State - de hoogste rechter in Nederland - uitspraak doen.

Hotel De L’Europe maakte in de herfst van 2019 al bezwaar tegen de Spar City op de hoek van de Nieuwe Doelenstraat, tegenover het hotel. Volgens het vijfsterrenhotel past de Spar niet in het bestemmingsplan. De super zou bovendien slecht zijn voor de uitstraling van het luxe hotel dat eigendom is van bierbrouwer Heineken.

De rechter oordeelde daarop dat de gemeente Amsterdam zijn toestemming voor de komst van de minisupermarkt onvoldoende had onderbouwd. Toen dat alsnog gebeurde, stapte De L’Europe opnieuw naar de rechter. Die gaf het hotel gelijk. Inmiddels ligt de zaak bij de Raad van State.

Daar gaven de rechters Spar en De L’Europe begin februari de opdracht om het geschil samen uit te praten maar dat is niet gelukt.

'Hanteren bestemmingsplan'

Het hotel laat aan Misset Horeca weten te pleiten voor het behoud van een positief straatbeeld en het hanteren van het gemeentelijke bestemmingsplan.

‘De directie van De L’Europe Amsterdam heeft zich welwillend opgesteld en heeft als goede buur actief meegedacht met De Spar om zo samen de uitstraling van de Nieuwe Doelenstraat te waarborgen. De Spar heeft ervoor gekozen de aangedragen oplossingen niet te honoreren, waarop de directie van De L’Europe heeft besloten de verdere procedure via de rechtbank te laten lopen,’ zo meldt een woordvoerder van het hotel.

Spar City Doelenstraat Amsterdam
Spar City Nieuwe Doelenstraat Amsterdam

Supermarktvakblad Distrifood meldde eerder al dat Spar wel begrip heeft voor de angst van De L’Europe. ‘Daarom zijn we als goede buren in gesprek met elkaar gegaan en proberen wij door mee te denken en concrete voorstellen de angst voor overlast bij het hotelmanagement weg te nemen’, zegt manager vastgoed Christian Koopmans van Spar. Zo wilde Spar meewerken aan een test om de verkoop van alcohol na 19 uur te limiteren en geen alcohol te verkopen aan beschonken klanten.

Koopmans begrijpt niet waarom de leiding van het hotel het overleg al na twee gesprekken heeft beëindigd.

Bestemmingsplan - reden voor ruzie

Een minisupermarkt wordt in het bestemmingsplan gekenmerkt als een ‘detailhandelsvestiging waar voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen worden verkocht’, en dus niet alleen kant-en-klare to go-producten. Volgens de gemeente en Spar is de nieuwe vestiging geen minisupermarkt, maar hanteert het juist een ‘to go-formule’ en verkoopt het alleen producten die geen of slechts een beperkte bereidingstijd nodig hebben. En daarom zou het bedrijf wél zijn toegestaan. Het hotel denkt hier anders over.

De Raad van State heeft waarschijnlijk nog een jaar nodig om een definitief oordeel te vellen over de eerdere rechterlijke uitspraken. Spar probeert ondertussen de vestiging open te houden tot de einduitspraak en is hiervoor een aparte procedure gestart. Spar verwacht binnen twee weken een uitspraak.