artikel

Tips bij het ontwerpen van een keuken

Restaurant

De keuken moet gemakkelijk te reinigen zijn. Belangrijk is dus dat apparatuur naadloos aansluit op werkbanken, muren en vloeren. Stel daarnaast waar mogelijk de koel- en vriesmotoren buiten op. Dit is een aantal ideeën die handig zijn wanneer u een keuken ontwerpt. Lees hier meer tips.

1. Leg voordat u apparatuurleveranciers benadert een oriënterend bezoek af bij collega’s en bekijk waar knelpunten en capaciteitsproblemen ontstaan in de keuken.

2. Benader maximaal drie apparatuurleveranciers voor de inrichting van uw keuken, anders ziet u door de bomen het bos niet meer.

3. Laat vooraf weten over welk budget u beschikt. Veelal voorkomt dit verrassingen. De leverancier kan dan gericht keuzes maken uit zijn assortiment.

4. Geef duidelijk aan met hoeveel medewerkers u denkt te gaan werken en benoem hierbij ook de functies. Bijvoorbeeld 1 medewerker in de afwas, 1 chef-kok en 1 leerling. Een apparatuurleverancier kan hier zijn concept en apparatuur op aanpassen.

5. Kijk eerst naar de looplijnen en routing binnen de beschikbare ruimte voordat u begint met indelen.

6. Struikelblok is vaak de draairichting en breedtemaat van deuren. Welke kant moet een deur op draaien en hoe breed moet de opening zijn om bijvoorbeeld transportwagentjes door te kunnen laten?

7. De afwasruimte moet op een strategische plaats in de keuken komen. Immers, routing van en naar, en hygiëneaspecten, zijn belangrijk binnen het totaalconcept.

8. Arbo en ergonomie spelen een rol bij de bouw en keuze van apparatuur. Belangrijk hierbij is de werkhoogte van werkbanken en de opstelling van apparatuur. Voorkom veelvuldig bukken en te hoog rijken.

9. Koel- en vriesapparatuur geven warmte en storend geluid af. Stel daar waar mogelijk de koel- en vriesmotoren buiten op. Houd wel rekening met eventuele extra kosten.

10. Omgevings- en contactgeluiden zorgen voor een grote psychische belasting. Het resoneren van apparatuur en constant gonzen wekt veel stress op bij keukenpersoneel. Kijk in de documentatie hoeveel decibel de apparatuur uitstoot en of apparatuur wel of niet tegen de wand kan worden geplaatst, in verband met contactgeluiden.

11. Goed werklicht is onontbeerlijk in de keuken. Zorg wel voor een overgang tussen de sfeerverlichting in het restaurant en het werklicht in de keuken.

12. HACCP-richtlijnen geven aan dat apparatuur goed moet worden schoongemaakt. Ook de omgeving moet makkelijk te reinigen zijn. Belangrijk is hierbij dat apparatuur naadloos aansluit op werkbanken, muren en vloeren.

13. Denk bij het keukenontwerp aan datalijnen (telefoon, intercom, bonprinter, computer en dergelijke).

14. Zorg voor een goede luchtbehandeling. De keuken produceert bak- en kookluchten die we liever niet in het restaurant ruiken, alhoewel, de meningen hierover zijn verdeeld. De geur van versgebakken brood wordt als stimulerend ervaren, die van gebakken vis als afstotend. Zorg dat de afgezogen lucht in de keuken gecompenseerd wordt door ingeblazen lucht. Maar voorkom tocht.

Reageer op dit artikel