artikel

Top drie Lekker onveranderd

Restaurant

De top drie in de Lekker-gids is onveranderd gebleven. De Librije in Zwolle blijft de beste, Vermeer in Amsterdam volgt als tweede en Parkheuvel in Rotterdam is nummer drie. Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de gids was er dinsdag een feestelijke happening in het Tuschinski Theater in Amsterdam, waar voor het eerst Lekker-awards voor de beste drie werden uitgereikt.

Het had iets weg moeten hebben van een Oscar-uitreiking, maar dat lukte niet helemaal. In een art deco-bioscoopzaal was columniste Annemarie Oster ingehuurd om als een soort Willy Dobbe de top tien te onthullen. Dat ging niet van een leien dakje. De presentatrice had moeite met het correct uitspreken van namen en moest af en toe de hulp van de aanwezige restaurateurs inroepen. Ze bleek niet kundig.

Voordat Oster de top tien presenteerde, mocht Lekker-uitgever Bob van der Burg nog iets zeggen over opvallende dingen in Lekker 2003. Bijvoorbeeld dat er meer pure en regionale gerechten gesignaleerd zijn. Verder is er meer aandacht voor vegetarische restaurants en zijn er zelfs twee Marokkaanse eetgelegenheden opgenomen. Meest in het oog springend is de opkomst van de jonge koks. Zij zijn de opvallende stijgers in de Top-100. ‘De nieuwe garde komt eraan om het van de oude over te nemen.’

Via een beeldscherm maakte de presentatrice de top tien bekend. Daar zijn enkele nieuwe namen te begroeten: restaurant Da Vinci uit Maasbracht komt op plaats 10 binnen en Beluga in Maastricht op 7. Bij de onthulling van de nummer 3 ging het mis. Terwijl Oster de enveloppe nog aan het open maken was, verscheen de naam van Parkheuvel al op het beeldscherm. Applaus in de zaal voor het Rotterdamse restaurant van de collega’s. Even was er spanning voelbaar in de zaal. Wie zou er nummer 2 worden? Het Amsterdamse restaurant Vermeer handhaafde zijn positie als runner-up en De Librije in Zwolle bleek opnieuw de beste van Nederland. Voor de vierde achtereenvolgende keer.

Gek van al die mensen’
Van tevoren liep hij zenuwachtig heen en weer in de VIP-room van Tuschinski, Nederlands beste kok: Jonnie Boer. Spannend? ‘Ja’, merkt hij op, ‘Ajax moet vanavond voetballen.’ Dat geloven we niet. ‘Ik denk dat Vermeer de eerste plek krijgt en dat wij na drie jaar nummer 1 nu tweede zijn.’Is het tact van de Zwolse kok om de underdogpositie in te nemen? ‘Ik heb signalen gekregen dan ik tweede ben.’ Boer is duidelijk nerveus. ‘Ik word gek van al die mensen die naar me kijken.’Na de uitreiking is Boer zichtbaar opgelucht. ‘Schrijf maar op dat het de verdienste van mijn hele team is, zonder hen hadden we dit niet gekund.’ Om vervolgens samen met echtgenote Thérèse in de auto te stappen en naar Zwolle te rijden. ‘Ik moet om kwart voor acht weer in De Librije staan. We zitten vol vanavond.’

Tevreden met tweede plek’
De spanning is van tevoren ook voelbaar bij kok Pascal Jalhaij en gastheer Evert Groot van Vermeer. Zij hebben ook geruchten opgevangen dat ze misschien de beste zijn. Achteraf tonen ze zich tevreden met de tweede plek. Jalhaij: ‘Ik ben blij. Ik houd liever nog even de tweede plaats. Ik ben nog jong en moet nog groeien. Als ik nu al op één zou staan, wordt het misschien moeilijk aan de top te blijven.’

‘Al een hoofdprijs gehad’
De reactie van Rosalie Helder van Parkheuvel in Rotterdam is kort maar krachtig: ‘Het is toch schitterend. Lekker heeft een eigen karakter; ze zullen nooit Michelin navolgen.’Om eraan toe te voegen: ‘Wij hebben dit jaar de hoofdprijs al gehad.’ Waarmee ze verwijst naar de derde Michelin-ster die Parkheuvel dit jaar veroverde.

‘Dat valt me tegen’
Het is even stil aan de andere kant van de lijn als Roland Peijnenburg van De Zwaan in Etten-Leur verneemt wat er in de Lekker-gids over hem staat. Zijn bedrijf keert niet terug in de Top-100. ‘Dat valt me tegen. Ik had gedacht dat we de fout van vorig jaar hersteld hadden.’

De geplaagde restaurateur uitte in Misset Horeca al eerder zijn vrees voor de nieuwe gids en vroeg de redactie hem ‘uit zijn lijden te verlossen’ en te bellen zodra de perspresentatie achter de rug was. ‘Het stukje is niet slecht, maar ik ben teleurgesteld.’ Toch gaat Peijnenburg niet bij de pakken neerzitten. ‘We gaan gewoon door. We doen het uiteindelijk toch voor onze gasten.’

Meer emotie bij jonge koks’
Met de mobiele telefoon aan het oor zitten Remco Vermeulen van Hoog Holten in Holten en Erwin Rozendal van De Beukenhof in Oegstgeest te bellen. Naar wie? Naar enkele leden van de Jeunes Restaurateurs. Vermeulen en Rozendal zijn respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van deze club jonge honden. Lekker leeft bij de jonge garde. ‘Jonge koks zijn er meer mee bezig dan oudere. Ze tonen meer emotie’, vindt Rozendal. De oudere garde loopt eerder weg met de Michelin-gids dan de jongere collega’s. Die hechten meer waarde aan Lekker, durft de vice-voorzitter te stellen.

Beide heren zijn blij met de opkomst van de jonge garde in Lekker. Hun lid Ron Blaauw van het gelijknamige restaurant uit Ouderkerk aan de Amstel staat bijvoorbeeld op nummer 29 en Addie Roelofsen van ’t Ambacht in Driel komt nieuw binnen op 87.

Top-10 van beste chef-koks in Lekker 2003
1(1)
Jonnie Boer, De Librije, Zwolle
2 (3) Cees Helder, Parkheuvel Rooterdam
3 (2) Lucas Rive, De Bokkedoorns, Overveen
4 (5) Robert Kranenborg, Vossius, Amsterdam
5 (9) Edwin Kats, La Rive, Amsterdam
6 (8) Hans van Wolde, Beluga, Maastricht
7 (7) Martin Kruithof, De Lindenhof, Giethoorn
8 (4) Toine Hermsen ,Toine Hermsen, Maastricht
9 (6) Sergio Herman, Oud Sluis, Sluis
10 (10) Margo Reuten, Da Vinci, Maasbracht

Top-10 van beste restaurants van Nederland in Lekker 2003
1 (1)
De Librije, Zwolle
2 (2) Vermeer, Amsterdam
3 (3) Parkheuvel, Rotterdam
4 (5) De Bokkedoorns, Overveen
5 (4) De Lindenhof, Giethoorn
6 (9) Oud Sluis, Sluis
7 (11) Beluga, Maastricht
8 (8) Savelberg, Voorburg
9 (6) Toine Hermsen, Maastricht
10 (12) Da Vinci, Maasbracht

Top-10 van veelbelovende chef-koks op grond van een enquête onder restaurateurs in Lekker 2003
1
Nico Boreas, Boreas, Heeze
2 Christian van der Linden, Christian van der Linden, Leidschendam
3 Andréas Delpeut, De Roggebot, Kampen
4 Michel Lambermon, Lambermon’s Eigenwijze Kooktheater, Haarlem
5 Pascal Jalhaij, Vermeer, Amsterdam
6 Wim Zwaart, Olivio, Harderwijk
7 Marc Smeets, Marc Smeets, Den Haag
8 Patrick van Velzen, Zin, Loosdrecht
9 Roel Gillissen, Fines Claires, Maastricht
10 Wilco Berends, Merlet, Schoorl

Debutanten in de Top-100 van beste restaurants in Lekker 2003
Calla’s, Den Haag,70
Boreas,Heeze,74
Kasteel Heemstede,Houten,78
De Vrienden van Jacob,Santpoort-Noord,80
De Leest,Vaassen,83
Mes Amis,Urk,85
Ambacht,Driel,87
Herberg Molecaten,Hattem,93
De Treeswijkhoeve,Waalre,94
Cordial, Oss,96
De Koperen Hoogte,Zwolle,97
La Sirène,Amsterdam,100

Reageer op dit artikel