artikel

Van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok

Restaurant

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 5 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok

Aflevering 6 – ‘Ze gaan het redden’

We schrijven oktober 2010 en de aanzet tot een vervolgtraject is inmiddelsgemaakt; de planning is om in februari/maart volgend jaar te starten met een tweede groep deelnemers aan het Colour your Dreams project. Hiervoor komen jongeren in aanmerking die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben en opgeleid willen worden tot zelfstandig werkende koks. Ze kunnen in ieder geval een voorbeeld nemen aan de eerste groep die over 2 maanden afzwaait. En hoe!

Volgens coach Jeroen van Dinteren is er nu geen twijfel meer mogelijk over het succes van het project: ‘Onze deelnemers zijn gegroeid tot volwaardige medewerkers. Er wordt niet meer gesproken over achtergronden, we hebben het niet over liefdadigheidswerk nee, in onze keuken staan zelfstandig werkende koks.’

Dat lieten ze onlangs blijken in Breda, waar de deelnemers aan het Colour your Dreams project werden ingezet bij een spraakmakend event. Een ware vuurdoop want ze werden geconfronteerd met kritisch publiek; uit de horeca. Maar ze hebben het gered. Natuurlijk want: ‘Onze jongeren kunnen inmiddels echt iets’, aldus Jeroen. Mooie gerechten maken bijvoorbeeld, als champignonkroketten en wrap met eend. Aan de presentatie ligt het ook niet, deelnemers stralen op de werkvloer.

Colour your Dreams levert superprofessionals kortom, met dito uitstraling. Trotse jongeren ook, die op de terugweg naar Amsterdam niet van ophouden wisten om de complimenten door het busje te scanderen: ‘Ziet er goed uit!’ en ‘Lekker eten, jullie krijgen een dikke pluim’. Dat verdiende een pitstop bij McDonalds nietwaar?

Van eindsprint naar eindstreep

Even zonder gekheid;het is op dit soort events dat de deelnemers ervaren dat het werkt. Dat, zoals Robby in de vorige aflevering zo mooi omschreef, het goed komt als je maar ergens je best voor doet. Maar al hebben ze de eindsprint ingezet, de eindstreep is nog lang niet in zicht. Het blijven nu eenmaal jongeren die niet graag studeren. Dat belooft dus nog wat voor de eindtoetsen en proeven van bekwaamheid in december. De vraag is dan ook of de laatste toets op 18 december door iedereen gehaald gaat worden. Daarom wordt de vakantie komende week benut voor extra huiswerkbegeleiding. Inclusief een leerzaam uitstapje naar een wild- en gevogeltespecialist. Zo leren de deelnemers niet alleen producten verwerken, maar ook waar ze vandaan komen en bijvoorbeeld (diervriendelijke) slachtmethodes. Allemaal om ze nóg meer gevoel voor het vak bij te brengen.

Zelfstudie

Zoals het er nu uitziet, staan er straks zeven deelnemers een diploma in ontvangst te nemen. Deelnemers die gegroeid zijn, niet alleen door kennis maar ook ervaring. Deelnemers die bij de aankondiging van een uitstapje naar genoemd specialist in Bunnik enthousiast reageren in plaats van een mokkende houding aannemen. Die vrijgekomen uren bij lesuitval graag invullen in het restaurant van The Colour Kitchen voor zelfstudie. Die elkaar motiveren en stimuleren in plaats van niet verder kijken dan hun eigen interessegebied.

De deelnemers zijn duidelijk gegroeid, als individu en met elkaar. Ze vormen een hechte groep, die zelfs de afvallers nog een warm hart toedraagt. Dat bleek vorige week toen oud-deelnemer Robby zijn neus weer eens om de hoek stak in het restaurant.

‘Ze gaan het redden’, vat Jeroen samen. En dat is iets om trots op te zijn, als organisatie en als deelnemer. Op dus naar de selectie van de tweede groep.

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryourdreams.org. Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com.

Eerdere afleveringen:

Reageer op dit artikel