artikel

Verkerk stuurt exclusief wedstrijdverslag EK Sommeliers

Restaurant

Martijn Verkerk is de beste sommelier van Nederland. De medewerker van Hotel Restaurant De Nederlanden in Vreeland won in het voorjaar de strijd om de Trophée Henriot, ook wel het NK Sommeliers genoemd. Twee weken reisde hij af naar Straatsburg om deel te nemen aan het EK Sommeliers. Helaas voor hem strandde hij in de kwartfinale. Paolo Basso uit Zwitserland wint. Voor Missethoreca.nl maakte hij een exclusief wedstrijdverslag.

Verkerk stuurt exclusief wedstrijdverslag EK Sommeliers

Begin dit jaar won ik, na twee keer als runner-up te zijn geëindigd, in De Bokkedoorns in Overveen het NK Sommelier. De grootste eer voor mij is dat ik ons land mag vertegenwoordigen op het EK in Straatsburg. Afgelopen weekend reisde ik af om me te gaan meten met een indrukwekkende verzameling van 35 collega’s.

Het deelnemersveld bestaat uit:

Paulo Basso (Zwitserland 6x finalist bij EK & WK)

David Biraud (Kampioen Frankijk Crillon *** Parijs, nr 3 van het WK)

Meretto Bo (Kampioen Scandinavië & Noorwegen ½ finale van het WK)

Thomas Sommer (Kampioen Duitsland restaurant Nils Henkel *** schloss Lerbach)

Carles Aymerich (Kampioen Spanje El Celler can Roca*** )

Matteo (24 jaar) die bij voormalige Wereldkampioen Enrico Bernado (op 28 jarige leeftijd werkt in Parijs: Il vino* (verder bij Waterside inn*** &Four Seasons paris ***)

Zaterdag 20 november

Tijdens het EK verblijven we op cruiseboten die in de haven van Straatsburg liggen. Op die cruiseboten vinden ook de kwartfinales plaats. Tijd om zenuwachtig te worden is er niet, direct na aankomst beginnen we. De wedstrijd bestaat uit het beschrijven van 2 wijnen in 20 minuten.

1) Chardonnay uit Argentinië, MV: chardonnay nieuwe wereld , nieuw zeeland

2) Mondeuse uit de Savoie , MV: Gamay Morgon Côte de Py, Beaujolais

Achteraf vind ik dat ik het best aardig ingevuld heb. Aansluitend moeten we 3 spirits in 6 minuten omschrijven.

1) Eaux de vie van Mette met gember, MV: eaux de vie van Limoen

2) Cachacha Rum, MV : witte port

3) Bourbon Whiskey, MV : Mais whiskey

Daarna gaan we aan de slag met de theorie-toets. In een uur tijd moeten we 60 vragen beantwoorden. Op het moment dat ik de eerste pagina omsla begint het drama al! Pfoe, wat een moeilijke vragen. Ik ga me best doen om juiste antwoorden te geven. Geloof me, ik ben best fanatiek. Maar dit is echt niet leuk. Acht wodka`s, tien bieren uit Azië, cacaosoorten, wijnbedrijven in Madagaskar, Kenia en Zimbabwe, obscure druivenrassen, kruisingen, de gist starten van sake, fouten uit wijnkaarten halen, sommeliers technieken beschrijven, etc…

De praktijktest is een verrassende. Het uitserveren van een fles witte port met lakzegel. Deze test mag ik afleggen tegenover Ernico Bernardo (ex-wereldkampioen). Ik ben enorm onder de indruk van de test, want een lakzegel tik ik er altijd in de kelder af voor ik het restaurant in loop! Niet zo slim dus. Maar goed, het gaat me best goed af. Achteraf heb ik veel tips gekregen van collega’s. Veel geleerd dus zaterdag, wauw!

‘s Avonds worden de acht beste deelnemers bekendgemaakt. Ik maakte me al geen illusie toen ik vertrok uit Nederland, na de kwartfinale al helemaal niet meer!

Zondag 21 november

Vandaag is de druk van de ketel, dus we kunnen lekker genieten van de Elzas. Uiteraard netwerken we ook met collega`s uit de andere landen.

Na het ontbijt rijden we met de bus door de Elzas. We proeven veel en eten lekker in het kasteel van Kientzheim. De mooiste wijnen waren van Hugel en Marcel Deiss.

`s Avonds is er een grote feestavond gesponsord door Peter Lehmann Wines. Vooraf de Shiraz-Award voor de sommeliers, paar pittige vragen over deze druif en één wijn. Een Spaanse Shiraz uit de Ribera del Duero! Verrassend. De winnaar: David Biraud , sommelier Restaurant l`Ambassadeur *** in het Crillon , Parijs.

Final Monday:

In de ochtend een interessante proeverij van wijnen met schroefdop en kurk. Het leuke was dat de wijnen van dezelfde producent/wijngaard/jaar waren. Op naar de Straatsburg voor de Finale! De cocktailparty was gesponsord door Champagne Duval-Leroy. We proeven de verschillende topjaren 1996,1999 en de premier cru!

Aansluitend worden de 3 finalisten bekendgemaakt.

Finalisten Matteao, Basso en Biraud moeten de volgende testen afleggen in hoog tempo.

1) een menu uitleggen en een wijn suggestie geven aan een tafel van 8 personen

2) double magnum champagne uitserveren

3) een jonge rode wijn karaferen en uitserveren

4) 3 wijn proeven en 6 spirits benoemen

5) fouten uit een wijnkaart halen

Het is een adembenemende finale. Wat een machines die gasten, ongelofelijk! Na een beraad van 20 minuten, wordt Paolo Basso uitgeroepen als winnaar! Gelukkig maar, want hij was al 6 x finalist zonder te winnen.

De avond sluit af met een schitterend diner, gemaakt door de topsterrenchefs van de Elzas. Waaronder Olivier Nasti, Le Chambard ** & Marc Haberlin , Auberge d`Ill ***

Het menu van deze avond:

Rivierkreeft met snoekbaars en saus van schaaldieren

Riesling 2005 Cuvée Frédéric Emile, Trimbach

***

Duif met pistache, rode biet en jus met truffel

Pinot Noir <8> cave vinicole Hunawihr

***

Eendenlever in Brioch met truffel (auberge d`Ill)

Pinot Gris Altenbourg 2007, Domaine Weinbach-Faller

Via deze weg wil ik het NGS en met name Cees Vos bedanken voor hun inzet en de mogelijkheid om mij aan deze wedstrijd te laten meedoen.

Martijn Verkerk

Reageer op dit artikel