artikel

Kanshebber: Erik van Loo van Parkheuvel

Restaurant

Een derde Michelinster zou voor Erik van Loo van restaurant Parkheuvel in Rotterdam magisch zijn. ‘Je wordt een soort van halfgod’. Of het er voor Van Loo dit jaar in zit, kan hij moeilijk inschatten. De concurrentie is immers moordend. Wel weet hij dat de noodzakelijke constante lijn waar Michelin het de laatste tijd nadrukkelijk over heeft, zeer zeker aanwezig is.

Kanshebber: Erik van Loo van Parkheuvel

Is de culinaire top van Nederland goed genoeg voor meer driesterrenrestaurants?

‘Absoluut. Ik kom nog wel eens ergens, zeker in het buitenland. Als je ziet hoe wij presteren en dat afzet tegen de huidige ranking, dan is het wel een beetje uit zijn verband gerukt op dit moment. Het niveau in ons land is dusdanig hoog, al blijft het een nadeel dat Nederland een klein land is en dat de kilometrage zo klein is.’

Hoeveel nieuwe driesterrenrestaurants krijgt Nederland erbij?

‘Nooit meer dan één. Het is geen Tokyo of San Francisco.’

Waarom komt jouw restaurant in aanmerking voor een derde ster?

‘Ik vind dat vrij moeilijk om dat over mezelf te zeggen. De constante factor lijkt nu het sleutelwoord bij Michelin. Nou, die is hier zeker aanwezig. Maar het blijft moeilijk inschatten of onze constante lijn op driesterrenniveau zit. Op twee is duidelijk, dat weet ik. En dat je beter wordt, is vanzelfsprekend. Of dat genoeg is? Ik spiegel onze lijn toch met het buitenland en dan zijn we nog niet zo verkeerd bezig.’

Hoe belangrijk voor jou is een derde ster?

‘Heel magisch. Als je mijn film De Smaak van de Ziel bekijkt, dan zie je wat het teweegbrengt. Ik was in september bij een groot festival met driesterrenchefs. Man, als je dan ziet wat het teweegbrengt die drie sterren. Je wordt een soort van halfgod. Je krijgt een popsterstatus. Toen Jonnie en ik eens in Kuala Lumpur kookten, voelden we ons de Rolling Stones. Het was bijna onwerkelijk.’

Als het niet jouw restaurant is, wie dan wel?

‘In Nederland zijn volgens mij wel drie zaken in de race: Jannis (Jannis Brevet van InterScaldes, red.), Hans (Hans van Wolde van Beluga, red.) en De Leest (Jacob Jan Boerma, red.). In dat rijtje ligt De Leest een klein beetje achter, omdat het nog niet zo heel erg lang twee sterren heeft. Maar één ding is duidelijk, er is geen draaiboek om naar een derde ster te koken. Het is per bedrijf anders. Het heeft te maken met de persoonlijkheid van de chef, hoe je in het leven staat en dat soort zaken. Iedere dag de sterren van de hemel koken, is geen garantie dat je sterren krijgt.’

Ben je bang om een ster te verliezen?

‘Altijd. In het boek over Bernard Loiseau staat precies omschreven wat het is om jaren op hoog niveau te werken en wat daar allemaal bij komt kijken. Als ze je een ster wegtrekken, gaat een stukje van je ziel mee. Je doet dit vak met ziel en zaligheid. Het is niet mijn werk, anders zou ik stoppen. Het is mijn hobby. Nee, het is mijn leven.’

Reageer op dit artikel