artikel

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok

Restaurant

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Het Amsterdamse restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor jongeren uit Amsterdam Nieuw West. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 4 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok

Aflevering 5 – Dreamteam

Het project Colour your Dreams heeft de draad weer opgepakt. De zomer loopt op het einde, het restaurant The Colour Kitchen heeft de deuren weer geopend en valt deze week meteen met de neus in de boter: het is restaurantweek in Amsterdam, wat inhoudt dat gasten kunnen komen eten voor € 25,- per persoon. De restaurants zitten avond aan avond vol, zo ook dat op de Jan Evertsenstraat. 120 couverts per avond is deze week geen uitzondering. En dat vraagt wat van alle leerlingen en deelnemers aan het project.

In de keuken van The Colour Kitchen staat het opleiden en ontwikkelen van mensen met verschillende culturele achtergronden en een achterstand tot de arbeidsmarkt, centraal. Dit vanuit de achterliggende gedachte dat investeren in diversiteit werkt. Het menu is een potpourri van Hollands, Mediterraans, Surinaams, Turks, Marokkaans… hier straalt de wereldkeuken. Niet in de laatste plaats dankzij de mensen achter het fornuis. Een betere leerschool voor de deelnemers aan het Colour your Dreams project, waarvan de eigen leerkeuken direct ernaast gesitueerd is, bestaat dan ook niet. In de keuken van de buren kunnen zij de kunsten en het enthousiasme van hun collega’s afkijken en eigen maken.

Er kan dus gesproken worden van twee opleidingsplekken naast elkaar. Colour your Dreams heeft specifiek ten doel om jongeren zonder startkwalificatie op te leiden tot zelfstandig werkende koks. Vanuit hun eigen leerkeuken stromen ze af en toe door naar de ‘echte’ keuken van het restaurant The Colour Kitchen. Maar niet alleen de praktijk staat centraal, in de banken van het ROC worden ze theoretisch bijgespijkerd. Vóór de zomer zag het ernaar uit dat de theoretische achterstand die de meesten hadden opgelopen, voor een probleem zou kunnen zorgen. Inmiddels hebben de overgebleven 8 deelnemers deze angst min of meer weggenomen. Deze en volgende week maken zij 2 toetsen en zijn ze helemaal bij. Ook voor de docenten een indrukwekkende prestatie; petje af dus voor deze bikkels. Bikkels die stuk voor stuk gemotiveerd lijken om de eindstreep te halen. Die ligt wel nog wat maandjes weg en in die maanden kan, zo is gebleken, veel gebeuren.

Passie rules

Volgens de chef-kok van The Colour Kitchen echter kent het, toch wel, dreamteam van het project een hoop talent. Vincent Garcia is dan ook positief over de score tot nu toe. En hij kan het weten, gezien zijn jarenlange ervaring bij restaurant Fifteen, het wereldberoemde initiatief van Jamie Oliver. Volgens deze Vincent Garcia heeft hij de afgelopen maanden ook hier meerdere deelnemers zien groeien, wat de kansen op een echt professionele invulling straks, vergroot. Waar hij zoal op let? Gewoon op tijd komen, is het belangrijkste. ‘Leerlingen die interesse tonen, op tijd zijn en initiatief nemen, hebben de meeste kans om professioneel kok te worden.’ Daarnaast let hij op passie: ‘Dit is een zwaar beroep, het is zwaar werk en je moet het in je hebben om goed te worden.’ Mooi is dat hij blindelings deelnemers kan aanwijzen die dit inderdaad in zich hebben, die echt willen. Een trots man kortom, deze Fransman van origine. En dat mag ook wel, gezien het feit dat oud-leerlingen van hem inmiddels over de hele wereld rijzende sterren zijn. Of zelfs een Michelin-ster bezitten. Dat belooft wat voor de Amsterdamse deelnemers. ‘Het mooiste van dit soort initiatieven is,’ onderstreept Garcia, ‘dat je mensen aan een baan helpt én een plek terug in de maatschappij.’

Goed gedrag moet worden beloond

Op papier genoeg redenen om niet op te geven. Maar voor de deelnemers is het ook belangrijk om tussentijds schouderklopjes te ontvangen, daar zijn de begeleiders zich van bewust. Dus staan er voor de komende tijd weer leuke, prikkelende uitjes en extra trainingen op het programma. Zo gaan de deelnemers naar Den Helder, krijgen zij een gastvrijheidtraining van de organisatie I Am Amsterdam en organiseert Randstad presentatie- en sollicitatietrainingen. Een diploma op zak is één, een baan zoeken is niet voor iedereen gesneden koek. Zo wordt het dreamteam aan alle kanten klaargestoomd voor een passende plek in de maatschappij.

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryourdreams.org. Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com.

Reageer op dit artikel