artikel

Culinaire reis naar Vietnam

Restaurant

Julius Jaspers, Alain Caron en Ron Blaauw vertrekken naar Vietnam om te koken in het Park Hyatt. Ze gaan ook naar Julius’ weeshuis.

Culinaire reis naar Vietnam

Een maand later schept Alain op over zijn aanstaande reis tegen zijn vriend Julius Jaspers. ‘Gut, zegt Julius, Saigon…., daar heb ik al 10 jaar een weeshuis’. Alain weet niet wat hij hoort en zegt:”jij gaat mee, we koken eerst voor de kinderen in je weeshuis en dan in het Hyatt. Een tweede plan is er dus nu ook.

Lang verhaal kort, Julius regelt met zijn lokale vriend Theo van Olphen het charitydiner, Menno Post (chef Ron Blaauw restaurant) gaat mee ter ondersteuning en 28 augustus verzamelt iedereen zich in de lobby van het Park Hyatt. Kleine kink in de kabel is dat het Hyatt het niet echt grappig vind dat Ron meekookt, maar het team Alain, Menno en Julius zitten al dusdanig in de voorbereiding dat er geen vuiltje aan de lucht is. De eerste dag in Saigon staat volledig in het teken van de weeshuizen. Eerst een bezoekje aan een jongenshuis wat momenteel met Julius’ steun wordt verbouwd, daarna lunchen in het meisjeshuis wat alweer 10 jaar ‘draait’. De stemming is fantastisch, warm, mooi en emotioneel, en tijdens de lunch besluiten Ron en Menno een substantiële financiële bijdrage aan de huizen te doneren namens Ron Blaauw restaurant.

» Bekijk hier een fotoreportage van deze culinaire trip

De volgende ochtend wordt er uitgebreid geshopt op de Ben Tanh market waarna er aan boord van de Bonsaiboot, wat die avond ook de diner locatie is, de mise en place gemaakt. Temperaturen lopen op tot 46 graden, de eiwitten van de koks zitten tegen het stollen aan, maar aan het einde van de middag staat alles strak.

’s Avonds verzamelt zich een bonte groep gasten op de kade. Nederlanders, Vietnamesen, expats, de Zweedse consul en de voormalige minister van Economische zaken. Terwijl de boot over de rivier glijdt, het orkest het eerste nummer inzet, beginnen onze 3 helden, Ron Blaauw zit lekker aan tafel, met hulp van de aanwezige Vietnamese koks, aan het diner. Crudites met bagna cauda mayonaise, tartaar van lokale makreel met aigre-doux van groente, gazpacho met mango en tiger srhimp, poullet demi deuill met kouseband en puree van sweet potato, en als afsluiting een cocktail van ananas met verveine, amandel en vanille. Ron straalt, want ondanks dat hij aan tafel zit gaat het als een speer, en het is ook nog eens zijn menu. De avond is een eclatant succes, wat centjes in de knip voor de weeshuizen, en een vervolg in januari, als hetzelfde diner nog eens wordt herhaald in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam.

Het leven gaat de volgende dag gewoon door. Julius gaat naar huis, en de voorbereidingen voor het echte werk, het degustatiediner, de kookworkshop en het galadiner vinden aanvang. Woensdag 3 september verzamelt chic Saigon zich rond 19.30 in restaurant Square One in het Park Hyatt voor het eerste evenement, het degustatiediner van Ron Blaauw. Even wat achtergrondinfo. Het Park Hyatt houdt de hele week een culinair festival, georganiseerd door Franck Riclot van Classic Fine Foods (importeur van Europese topproducten), onder leiding van Massimiliano Ziano, de executive chef van het Park Hyatt, en met medewerking van chefs Kiyomi Mikuni (Japan), Gottfried Schuetzenberger (Singapore) en Greg Doyle en Grant King (Australie). Iedere chef komt een keer aan de beurt, en samen doen ze een galadiner op de sluitingsavond. Ron dus op woensdag, gesteund door Alain en Menno. Het is wederom een wild feest. Een staande ovatie, o.a. door alle chefs van de andere 5-sterren hotels, en de rest van de aanwezigen, doet verlangen naar meer. En meer was er, de volgende middag, met een uitgebreide kookworkshop waarin alle technieken van het menu degustation aan bod kwamen.

De week, en daarmee ook de trip van Ron en Alain, word op zaterdagavond afgesloten met een spetterend galadiner, waarbij alle chefs koken. De organisatie, het was toch pas de eerste keer dat het Park Hyatt een festival van deze allure organiseerde, klonk als een klok. Geen wanklanken, maar een overdaad aan service, mooie wijnen en het lekkerste eten. Ron maakte deze avond met de mannen uit Sydney (momenteel de nummer 1 van Australie) een bijzondere indruk.

Als we Alain Caron na thuiskomst vragen over zijn algemene gevoelens van deze trip, kan hij eigenlijk alleen maar zeggen dat hij zelden in zo’n fantastische stad heeft mogen koken. Wat een toptijd, met de Vietnamezen, met de eetcultuur, de traditionele gerechten van de straat, de kameraadschap onderling, de nieuwe vrienden, het is teveel om te beschrijven. Het avontuur stopt op 8 september om 5.35 op Schiphol, maar wordt binnenkort zeker weer opgepakt. Dit was niet de laatste keer in Vietnam.

Auteur: Julius Jaspers