artikel

Waarom een eigen kookboek?

Restaurant

Het is dringen in het kookboekenschap. Elke gerespecteerde chef heeft tegenwoordig een eigen kookboek. Wat is de drijfveer?

Waarom een eigen kookboek?

Paul van Waarden:

,,Veel sterrenchefs brengen uit pure geiligheid hun eigen kookboek uit. Ze willen laten zien hoe goed ze kunnen koken. Maar als een lezer zes dagen in de keuken moet gaan staan, heeft hij er niets aan. Kijk maar naar het succes van de boeken van Jamie Oliver. Zijn recepten zijn thuis snel klaar te maken. Voor mij was het delen van mijn ervaring in het maken van lekkere dingen de reden om een boek te maken. Het is een soort handleiding om lekker te koken met Nederlandse producten.’’

Eigenaar van Paul van Waarden in Rijswijk, maakte het ‘Nieuw Nederlandsch Kookboek’.

Dick Middelweerd:

,,De behoefte om een kookboek uit te brengen, komt niet echt uit mezelf. De aanleiding is het 20-0jarig jubileum van de Treeswijkhoeve. Het leek ons een mooi moment. Het wordt geen jubileumboek in de zin dat we terugblikken, maar meer een belevenisboek. We proberen de sfeer van ons restaurant en het werken in ons team over te brengen. Er zijn al zoveel mooie kookboeken dat we ons op deze manier proberen te onderscheiden met een andere insteek.’’

Chef-kok en eigenaar van Treeswijkhoeve in Waalre, komt in het najaar met een boek.

Onno Kokmeijer:

,,Voor ons was het maken van het boek pr voor Ciel Bleu. In navolging van Akira Osima van Yamazato, het Japanse restaurant, wilde het Okura een boek uitbrengen over het Franse restaurant. We hebben net voor de verbouwing van ons restaurant vorig jaar willen laten zien hoe Ciel Bleu oude stijl eruit zag. Het is vooral een keukenboek geworden, waarin vijftig gerechten van de afgelopen vier jaar staan. Natuurlijk is het voor mij persoonlijk op mijn 33e een grote kick om een eigen boek te hebben. Op mijn 23e droomde ik daar al van.’’

Chef bij restaurant Ciel Bleu (Okura-hotel) in Amsterdam, zijn boek heet ‘Ciel Bleu’.

Edwin Vinke:

,,Mijn gasten vroegen erom: zet de recepten van je gerechten eens op papier. Ook een uitgever die hier vaak eet, begon erover. Zo is het gekomen. Eigenlijk was ik niet van plan een kookboek uit te brengen. Er zijn er al zoveel. Maar als je er aan begint, blijkt het maken toch veel plezier op te leveren. Achteraf bezien wijkt ons boek ook een beetje af. Het is persoonlijker. De gasten hebben het gewaardeerd. Van de oplage van 3500 heb ik er nu nog honderd over.’’

Patron-cuisinier van De Kromme Watergang in Hoofdplaat, schreef samen met Will Jansen ‘Uit Zeeuwse wateren’.

Jacob Jan Boerma:

,,Het maken van mijn boek was voor mij vooral het vastleggen op papier van mijn culinaire prestaties. De manier van dresseren en de recepten zijn zo voor de eeuwigheid bewaard. Natuurlijk is het een momentopname van een bepaalde periode. Als ik terugkijk, zie ik dat ik ben geëvolueerd. Gelukkig wel. Kookboeken van chefs in Nederland zijn wat mij betreft een verrijking voor de Nederlandse markt. Ze brengen mensen op ideeën.’’

Restaurant De Leest in Vaassen, bracht ‘De keuken van De Leest’ uit.

Reageer op dit artikel