artikel

Belangstelling reis naar Noma overweldigend

Restaurant

Reisbureau Buitenlandsche Zaken in Rotterdam biedt een exclusief tweedaags culinair arrangement aan bij Noma in Kopenhagen. De eetgelegenheid van chef-kok René Redzepi wordt door vele gezien als het beste restaurant van de wereld en werkt met een wachtlijst. Baret Dokmecian van Buitenlandsche Zaken vertelt waarom hij er wel terecht kan en hoe het idee is ontstaan.

Belangstelling reis naar Noma overweldigend


Een culinair arrangement bij een reisbureau?

‘Ik ben er heilig van overtuigd dat mensen geld over hebben voor culinaire bestemmingen. Crisis of niet, toprestaurants blijven in trek, zeker bij de zogeheten bovenlaag. Ik herken dat ook bij mezelf, wij eten graag bij goede bedrijven. Vanuit die gedachte is dit idee ontstaan.’


Vanwaar de keuze voor Noma?


‘Omdat het wordt beschouwd als het beste restaurant van de wereld. Vijf jaar geleden heb ik geprobeerd dit van de grond te krijgen bij El Bulli van Ferran Adrià in Spanje. Zij vonden het idee erg leuk, maar konden niet meewerken. De vraag naar een tafel was daar zo groot en het zou betekenen dat wij toch een soort van voorkeurspositie zouden krijgen. Toen El Bulli dicht ging, werd Noma het beste restaurant ter wereld en ben ik daarmee in contact getreden. In eerste instantie was er geen belangstelling, maar uiteindelijk hapten ze toe. Wellicht heeft het aantal telefoontjes dat ik heb gepleegd daaraan bijgedragen…’


Wat houdt het arrangement in?

‘Ieder bezoek aan Noma is beschikbaar voor vijftien personen. We zijn voor het eerst geweest in september en gaan drie keer in oktober. Die zijn allemaal gevuld, er is zelfs een wachtlijst. De prijs is 695 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer en bestaat uit een retourvlucht Amsterdam-Kopenhagen, een overnachting inclusief ontbijt in een vijfsterrenhotel en een twintiggangendiner bij Noma.’


Kunnen we in de toekomst meer van dit soort bestemmingen verwachten?


‘Als het aan ons ligt wel. We zijn bezig met de nummers 2 en 3 van de World’s Best 50, de Spaanse restaurants El Celler de Can Roca in Girona en Mugaritz in San Sebastian. En we willen natuurlijk doorgaan met Noma. Maandag 18 augustus is het restaurant weer open en dan ga ik in overleg voor reizen in november.’

Reageer op dit artikel