artikel

Zes tips over terraseten

Restaurant

Het uitzicht, een goed gesprek en een lekker drankje. Eten komt voor terrasgangers op het tweede plan. Terrasgerechten moeten daarom naast lekker vooral praktisch, herkenbaar en simpel zijn. Maak het de gast èn uzelf makkelijk en bereidt u met deze tips over terraseten goed voor op een nieuw terrasseizoen met extra omzet uit eten.

Zes tips over terraseten

1 Geen poespas

Serveer eten zonder al teveel opsmuk. Geen torentjes op het bord of andere componenten die kunnen omvallen. Een vorkje prikken op het terras moet geen worsteling worden. Presenteer daarom alles op een bord. Gebruik geen losse elementen en tierlantijnen als prikkers. De keuken en de bediening zijn eveneens gebaat bij minder gefriemel op het bord. Dat bevordert een snelle opmaak in de keuken en het vlot uitserveren in de bediening.

2 Voorkom afkoeling
Zoals bekend, heeft ons land een wisselend klimaat. Op de iets frissere dagen is het van belang om afkoeling van warme gerechten op het terras te voorkomen. Daarom is het handig om de borden voor te verwarmen. Of serveer de gerechten 10°C warmer dan je binnen zou doen.

3 Windvast
Naast het voorkomen van afkoeling, moeten gerechten die op de terrastafel belanden, windvast zijn. Niks is vervelender dan wegwaaiende garnituur of servetten. Laat daarom windgevoelige en lichte elementen zoals frisé buiten beschouwing. Wil je toch losse elementen op het bord leggen, ‘plak’ ze dan vast en voorkom geschuif. Denk aan tip 1: houd de opmaak sober en stabiel.

4 Goede mis-en-place
De toestroom van terraspubliek kent veel pieken en dalen. Daar moet je meteen op in kunnen spelen. Zorg daarom voor simpele gerechten die in een paar handelingen te bereiden zijn. Maak een goede mis-en-place en haal voldoende in huis. Leg zeker een diepvriesvoorraad aan van borrelgarnituur en (appel)taart. Dat zijn twee onmisbare terrastoppers, zo bleek uit onderzoek van Misset Horeca.

5 Kies voor klassiekers
Veel zakelijke terrasgasten willen snel een hapje kunnen eten. En er zijn altijd mensen die geen zin hebben om lang na te denken. Zorg daarom voor herkenbare gerechten op je terraskaart. Klassiekers als een twaalfuurtje, brood met kroketten en een salade of soep, doen het altijd goed. Het twaalfuurtje (meestal bestaande uit boterhammen met een kroket en soep of huzarensalade) is bovendien snel te bereiden. Dat geldt eveneens voor de salades en soepen. Een maaltijdsalade is volgens een onderzoek van Misset Horeca uit 2012 onder de top 100 van terrasbedrijven het meest verkochte terrasgerecht.

6 Gezond scoort
Het is al jaren een trend die zich stevig heeft genesteld in culinair Nederland: gezond eten. Juist op het terras waar de gast lekker in de buitenlucht (en in het zonnetje) verblijft, hoort een voedzame en gezonde hap erbij. Salades passen hierin maar denk ook aan groentegerechten en broodjes met veel sla en groenten. Of een voedzame maaltijdsoep, al dan niet warm of koud.

Kaaspastei: ideaal gerecht, hoge winstmarge

Een goed voorbeeld van een geschikt terrasgerecht is de kaaspastei van café/restaurant Bon in Vinkeveen. Volgens eigenaar Vincent Bon bestellen gasten het in de zomermaanden wel honderd keer per maand. Het hartige gerecht, bestaande uit een kaastaart met wortel, paprika en balsamico, is ideaal als terrasgerecht: de pastei is van te voren klaar te maken en te portioneren; gemakkelijk doorgeven op piekmomenten. Ook is er een mooie brutowinstmarge mee te halen. Bij Bon is dat 86 procent. Om gasten te verleiden helpt het om de taart op strategische momenten af te bakken in de zaak. De geur wekt de eetlust op.

Reageer op dit artikel