artikel

Vijf geheimtips van wijnexpert Edwin Raben

Restaurant

Meervoudig wijnkampioen Edwin Raben zocht op Wine Professional naar nieuwe, verrassende wijnen. Aan MissetHoreca.nl verklapte hij zijn geheimtips. Daarbij putte hij uit het aanbod op Wine Professional en wijn eigen uitgestrekte wijnkennis. Vijf landen, gebieden en rassen om in de gaten te houden.

Vijf geheimtips van wijnexpert Edwin Raben
 1. Madeira

  ‘Ik snap er niks van dat dit gebied ondergewaardeerd word door de horeca. Er zitten prachtige producten bij die ook nog eens een lange bewaartijd hebben. Het is zonde dat koks het in de ossenstraatsoep gooien. Madeira heeft zo’n prachtig zoetje, zelfs de meest droge madeiras. Madeira is een tropisch eiland met koele winters, een ideale combinatie om mooie producten te maken.’

 2. Slovenië

  ‘Druivenras Zelen van wijnbedrijf Guerila. Dat zeg ik wanneer ik Slovenië noem. Uit het gebied aan de Italiaanse kant van het land komen mooie, witte wijnen vandaan. Smaakt een beetje als Grüner Veltliner met mooie zuren, een beetje appel. En dat voor een horecaprijs van onder een tientje.’

 3. Hongarije

  ‘Gaat dit jaar hopelijk echt doorbreken. Wat een prachtig wijnland. Het klimaat leent zich perfect voor de wijnbouw. Uit het zuiden komen prachtige merlots, in het noorden worden meer de specifieke druivenrassen verbouwd. Je vindt er veel familie van de Riesling, maar dan met eigen smaken.’

 4. Brazilië

  ‘In Brazilië worden veel mousserende wijnen gedronken en dus ook verbouwd, of anders. Maar het land heeft meer. In het zuiden van Brazilië vind je mooie merlots. Rood is in Brazilië beter dan wit. De stille wijnen zijn weliswaar een stuk minder in aantal dan de mousserende, maar de stille wijnen staan nog in de kinderschoenen. Brazilië komt er aan!’

 5. India

  ‘Nog zo’n BRIC-land. 300 Kilometer ten noorden van Bombay op hoogte en onder invloed van de zee zijn heel goede wijngebieden te vinden. De Savignon Blanc-druif doet het erg goed. De Riesling is er iets minder. De Shyraz daarentegen is weer erg goed. De druifsoort krijgt de benodigde warmte en gedijt hierdoor goed.’

Reageer op dit artikel