artikel

Tips om te scoren 
met fingerfood

Restaurant

Voedsel sharen, samen nieuwe smaken ontdekken en informeel tafelen zijn een hype. Fingerfood sluit aan bij deze nieuwe eetgewoontes. Variatie, beleving en een prettige verkoopprijs zijn buzzwords om hiermee te scoren, zo blijkt uit een rondgang langs leveranciers. Acht tips.

Tips om te scoren 
met fingerfood

1. Varieer in aanbod

Een hapje en een glaasje gaan vaak door voor maaltijd. Food verkopen kan vaker buiten de lunch en het diner om. Een gevarieerd aanbod van klassieke en spannende snacks en kleine gerechten verleidt tot vaker bestellen. Daar komen extra dranken aan te pas. Met als gevolg in de mix een hogere besteding per persoon.

2. Bitterbal, maar dan anders

Profiteer van de populariteit van de klassieke bitterbal door nieuwe, opwindende varianten toe te voegen. De Joppen- bierbitterbal maakt nieuwsgierig. Het ambachtelijk gebrouwen bier dat er in zit, opent de deur naar een goed verkoopverhaal. Het zelfde geldt voor de nieuwe La Trappe Quadrupel bierbitterbal.

3. Vegetarisch hoort erbij

‘Vegetarische producten verkopen beter dan ooit’, zeggen ondernemers. Een aantrekkelijke presentatie van (mini)groenten en sausjes verrast vegetariërs én liefhebbers van ‘gezondere’ snacks. De romige, wat zuurdere Japanse mayonaise en Wild Bill American Garlic (Remia) passen er prima bij. Fingerfoodballs is een warme snack: herkenbare stukjes groenten in een krokant jasje. Scelta Mushrooms komt binnenkort met een ovenvariant genaamd Snex.

4. Knapperig is smaakvol en functioneel

‘Wat is een caesar salad zonder knapperige croutons?’, vraagt Marco Horsten van Koks voor Koks zich af. Knappertjes halen smaken op of vullen ze aan. Knapperige zeewierchips en -crackers, grissini en mini-quadrino breekbrood (Carl Siegert) zijn van zichzelf smaakvol en verhogen de beleving van fingerfood. De clou van knapperig? Piet Laan van Exellent Food: ‘Knappertjes stimuleren de smaakpapillen en geven meer mondgevoel en smaakbeleving.’ Dit verklaart waarom de culinaire Cas Spijkers-snacks zijn voorzien van de extra knapperige, grovere panko-paneerlaag.

5. Pittige noviteiten

Voor horecazaken waar pittige frituursnacks niet mogen ontbreken is er hot nieuws: er zijn nu ook Mora Mini-lucifertjes (Ad van Geloven), een pikante malse kipsnack met een krokant korstje en een pittige top.
En er is een nieuwe variant KaasTengels Sweet chili (Topking). Een combinatie van japaleños en peppadew pepers en een gestreepte buitenkant maakt deze kaassnack spannend en opvallend.

6. Culinair getint

Fransen noemen het l’apéro, in Spanje heet het tapas. Een verzameling culinaire hapjes om gezamenlijk van te smullen. Bedoeld om de maag te vullen, in afwachting van de volgende maaltijd. Smakelijk culinair fingerfood erbij geeft ons traditionele bittergarnituur dezelfde culinaire status en functie. Jalapeñosnacks, mozzarellafingers, inktvisspiesjes en Apéro kaas- en garnalen-snacks (Aviko) zijn ervoor gemaakt.
Een selectie authentiek Spaanse tapas biedt veel proefgenot en beleving. De warme van Tapas Club gaan zo vanuit de diepvries in de oven. Doordat alle tapas dezelfde bereidingstijd hebben, zijn ze gelijktijdig op tafel te zetten. De licht pittige kipfilet Pollo Rebozada is nieuw. Apart om te zien en proeven: Tasty Bites in de vorm van een zeester, uit de keuken van de Spaanse topkok Albert Adrià. Gemaakt met zeewier, eekhoorntjesbrood of octopusinkt en vergezeld van kruidenmengsels.
Speciaal om te sharen: Elzasser flammkuchen. Met diepvries deegbodems gemakkelijk naar eigen smaak te bereiden en snel klaar. Serveren op een plank met een wiegmes erbij past bij de informal dining-trend.

7. Aziatische synoniem voor verantwoord

Eten gaat in Azië de hele dag door. Er komt veel fingerfood vandaan. Dim sum is algemeen bekend. De Dim Sum Treasure Pan-fry soorten (ook vegetarische) bak je in de pan en zijn zo klaar. De Japanse keuken is synoniem voor kwalitatief hoogwaardig, gezond en verantwoord voedsel. ‘Japans fingerfood onderscheid zich door authentieke, herkenbare smaken’, zegt Jaap Sloof van Kweker. Bereiden gaat snel en kan vaak op diverse manieren. Kip Yakatori (Ichiban Snacks) is een hardloper. Nieuw, vegetarisch en actueel vanwege de zeewierhype: de zeewierloempia van Frozo.

8. Aantrekkelijk geprijsd loont

Fingerfood kan prima als basis voor kleine gerechten. ‘Maar hoe je ze ook maakt, gebruik voor het beste resultaat uitsluitend culinaire kwaliteitsproducten’, tipt Geiner de Wildt van Fabrosa Catering.
De voordelen van vriendelijk geprijsde gerechtjes? Marco Horsten van Koks voor Koks: ‘Gasten bestellen er meer van en ervaren hoe alles smaakt. Dit verhoogt de omloopsnelheid, de drankverkoop en de gemiddelde besteding per persoon.
En de nadelen? ‘De extra arbeidsinspanning en -tijd kunnen een nadeel zijn. Afleidingen maken van de menukaart werkt dan het meest efficiënt. Koop anders ambachtelijk bereide componenten in.’

Wijn met breedsmaakpalet bij fingerfood

‘Hoe meer de wijnen en het eten op elkaar lijken, hoe lekkerder het wordt’, zegt Jeroen Bronkhorst van De Wijnstudio. De juiste wijnen vinden voor bij fingerfood kan problemen geven. Want bij opeenvolgende snacks en gerechtjes lopen smaken gauw door elkaar. En gasten houden het meestal bij een bepaalde wijn. In dit geval adviseert Bronkhorst een wijn met een breed smaakpalet. ‘In wit bijvoorbeeld een Gascogne, Grüner Veltliner of Elzas pinot gris. In rood een Beaujolais crus of een pinot noir. Bij hoogzomerse temperaturen zijn fris-zure, lichte witte wijnen, als Verdicchio of Verdejo, een goede keus.’

Mooie presentatie verhoogt wow-effect

Strikt genomen verwijst de benaming ‘fingerfood’ naar hapjes die je met duim en wijsvinger oppakt en eet. Door veranderende eettrends luistert dit minder nauw. Feitelijk heet alles wat je met een prikkertje, pincet, klein vorkje of lepeltje kunt eten fingerfood. Maar hoe serveer en presenteer je vaste en vloeibare gerechtjes zonder fikse investeringen in porselein en glazen? Geiner de Wildt van Fabrosa Catering adviseert om creatieve oplossingen te zoeken binnen het eigen arsenaal. Combineren met eetbaar ouwelpapier, dat je met een printer en levensmiddelenkleurstof een eigen uitstraling geeft, verhoogt het wow-effect aan tafel.

Reageer op dit artikel