artikel

Tafelaankleding: 8 trends voor de gedekte tafel

Restaurant

Wit voert de boventoon op tafel. 70 procent van de borden is nog steeds rond. Verder zijn er steeds meer verschillende maten en materialen. Met kleur kun je een gerecht beter laten uitkomen. De gouden regel is om de eenheid te bewaren. Acht trends in tafelaankleding anno 2015 door de ogen van leveranciers.

Tafelaankleding: 8 trends voor de gedekte tafel
Duni

1 Eenheid staat centraal

Het minimalisme herleeft. Wat koks produceren staat centraal. Alles wat de aandacht van het eten afleidt, verdwijnt van tafel. Behalve sfeermakers als kaarsen, waxinelichtjes en eventueel groendecoraties. Kleuren herhalen in de tafelaankleding in de horeca schept eenheid en straalt kwaliteit uit. Placemats, kaarsenhouders en servetten in dezelfde kleur geven al snel de juiste look. Wat tafellinnen betreft: wit, neutrale lichte tinten als lichtgrijs en trendy aardetinten, passen goed bij de minimalistische tafel en zijn goed met alle kleuren servies te combineren. Witmetalen voorwerpen als kandelaars en bestek komen er eveneens goed op uit.

 2 Veelzijdig wit als basis

Borden dienen als achtergronddecor voor gerechten. Gerechten komen het beste uit op helder, sprankelend wit en off-white. Crème blijkt minder geschikt te zijn, met name voor groente. Marc van de Hulsbeek van Mettre A Table: ‘In veel groenten zit een zelfde kleurelement als in crème. Hierdoor zakken ze als het ware weg in het porselein. Wit geeft het beste contrast en is ideaal voor de keuken.’ Maar let op: wit kent vele schakeringen. Elke producent fabriceert zijn eigen kleur wit. Combineer daarom geen wit porselein van verschillende fabrikanten. Dit kan wel met serviesdelen van verschillende modellen van één fabrikant. Merkserviezen bestaan doorgaans uit veel verschillende traditionele en trendy onderdelen in diverse formaten en vormen. Dat biedt variatiemogelijkheden.

 3 Rond

Functionaliteit uit zich ook in de vorm van borden. Rond maakt gemakkelijker op dan andere vormen. Dat krijgen koks al mee tijdens hun opleiding. 70 procent van de verkochte borden is dan ook rond, melden de leveranciers. Borden met een rand en een spiegel bieden het gemak van een duidelijk afgebakend opmaakveld. Saus loopt er niet op weg. Het voordeel van randloze borden: ze ogen moderner. Rond en andere vormen door elkaar inzetten op tafel, staat speels.’

4 Duurzaam: hard porselein

Door hard porselein tweemaal te bakken op hoge temperaturen vermindert het risico van chippen (versplinteren). Het verhoogt bovendien de opnamecapaciteit van warmte en kou. Gerechten blijven goed op temperatuur en boeten niet in aan kwaliteit. Dun porselein chipt en beschadigt sneller. Doordat het weinig massa heeft, houdt het temperaturen slecht vast.

5 Eettrends voeden serviesmakers

De vraag in de horeca bepaalt het aanbod en de samenstelling van het assortiment serviezen. Nieuwe eettrends als shared dining en de opkomst van kleine (buitenlandse) gerechtjes vragen om andere vormen en maten servies, zoals gewelfd porselein en kleine of vierkante borden. Het Mesh-servies is grotendeels voorzien van een ingebakken reliëf.

6 Doelbewust kleurgebruik

Gekleurde borden geven de tafelsetting een modern aanzien en zorgen voor sfeer. Zachtgroen, turkoois, paarstinten en blauw maken tafels trendy. Aardse kleuren geven een meer traditionele uitstraling. Zwart en grijstinten gecombineerd met wit staan stijlvol. Met witte serviesdelen houdt u de eenheid aan tafel in stand.
Het nadeel van kleur kan zijn dat het de aandacht van het gerecht afleidt, meent Dick Allard van Seltmann. Maar met gekleurde borden kunt u ook de attentiewaarde van gerechten verhogen, omdat bepaalde gerechten er juist beter op uitkomen. Daarom serveert chef-kok Dirk Bullens van de Belvertshoeve in Oisterwijk een gerecht als coquille met pompoen op een zwart bord. Voor zijn luxe kaasgerecht met brioche en truffel verkiest hij een gouden bord.

 7 Ingebakken reliëfs

Fabrikanten produceren de kleurige borden op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met innovatieve, ingebakken reliëfs en borsteldecors. Deze komen voort uit nieuwe, technologische ontwikkelingen. Reliëfs hebben verschillende vormen. De relatief nieuwe borsteldecors zien er geveegd uit en geven het nieuwe gekleurde Amarah-servies van Villeroy & Boch een authentieke handmade look.

 8 Combineer materialen

Porselein en andere materialen met elkaar mixen, maakt de gedekte tafel spannend. Terracotta en gekleurd aardewerk, glazen serviesdelen, leisteen en hout zijn ervoor geschikt. De zwartglazen Cera-couvertdelen (Villeroy & Boch) staan bijvoorbeeld heel chique op witte borden.’ Ook hier geldt: 
zet geen twee verschillende kleuren wit op tafel zetten. Geglazuurd aardewerk is een must voor professioneel gebruik. Wie leisteen of houten serveermateriaal inzet, kan omwille van de hygiëne een glazuurlaag aanbrengen.

9 Op maat gemaakt

Je kunt je ermee onderscheiden en gasten vinden het spannend. Dat zijn de voordelen van op maat gemaakt servies. Wicher Werk (’t Korensant, Molenrij) combineert zijn handgemaakt aardewerk met kleurige borden uit zijn rijke verzameling. De borden die hij gebruikt, wisselen mee met de kaart. Enig nadeel: ‘Bijbestellen is lastig.’ Jonathan Karpathios (Vork & Mes, Hoofddorp) heeft hier geen last van. Zijn handgemaakt servies komt van een keramiekatelier. Natuurlijke grondstoffen, lokale productie, en de liefdevolle zorg waarmee elk product wordt gemaakt, spreken hem aan. Serviesdelen van natuurlijke materialen bestelt hij bij 
Ons Tweede Huis regio Amstelland.

10 Exclusieve borden en gouden opdruk

Topkoks onderscheiden zich graag met exclusieve serviezen. Schilo van Coevorden schafte voor zijn nieuwe restaurant Taiko by Schilo in het Amsterdamse Conservatorium Hotel een handgemaakt Japans Arita porseleinen servies aan. Hij zet het servies op Japanse wijze in: bepaalde soorten gerechten gaan op bepaalde borden. De charme van het servies ligt in de gebruikte materialen en de verfijnde finishing touch. Bij een andere topper, Waldorf Astoria, is het complete servies van een gouden opdruk voorzien, zo laat leverancier Pabst en Pabst weten. Personificatie door middel van logo’s en namen geeft serviezen cachet en is in het buitenland populairder dan hier.

Reageer op dit artikel