artikel

Vistheater Pesca in Amsterdam verkoopt per ons

Restaurant 715

De overdekte markt in Barcelona als inspiratiebron. De liefde voor vis maakte het concept: een marktrestaurants waar je koopt per gewicht.

Vistheater Pesca in Amsterdam verkoopt per ons

Sven Sallaerts en Jos de Jong willen vis betaalbaar en voor iedereen bereikbaar maken. Na wat inspiratiereizen kozen ze ervoor om de vis op een aparte manier aan de man te brengen. Niet aan tafel via de menukaart maar zoals op de markt. Kiezen uit het dagelijks verse aanbod. ‘Bij Pesca kom je anders binnen dan bij een normaal restaurant. De gastvrouw brengt je niet naar de tafel maar naar de viskraam’, vertelt Sallaerts. ‘Daar maak je met advies van de marktmeester een keuze uit het dagelijkse visaanbod en kiest de bereidingswijze en de bijgerechten. Je krijgt een sardineblikje als buzzer mee, die afgaat als het gerecht klaar is.’

Het vinden van een locatie was nog wel even een dingetje. De Jong: ‘We zijn zo’n beetje in alle wijken van Amsterdam geweest. Uiteindelijk vonden we onze droomlocatie op de oude plek van Nomads, tussen Centrum en West, met de perfecte grootte voor onze vismarkt. Schmidt Zeevis zorgt tweemaal per dag voor de verse aanvoer. Het personeel is jong, enthousiast en loopt gekleed in T-shirts met leuke visteksten van ‘kwal’ tot ‘gesloten als een oester’’. ‘Zelf de vis kiezen, het gerecht afhalen, drankjes bij de bar halen, koffie en toetje aan de dessertbar, geen linnen en geen seating zorgen voor lage personeelskosten waardoor we de vis tegen een betaalbare prijs kunnen aanbieden. En tegen het eind van de avond daalt de visprijs, net als op de echte markt’, aldus Sallaerts.

11 FTE’s bij Pesca
182 crowdfunders zorgden voor 82.100 euro
2.10 euro per ons roodbaars
103 couvers

Reageer op dit artikel