artikel

De Stelling: Wijngadgets zijn onzin

Restaurant 1382

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Wijngadgets zijn onzin’. Lees hier de meningen van Mark Ruiken van Bleeckerstreet in Nijmegen en Timo Oostruyck van Restaurant Van Vlaanderen in Amsterdam. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: Wijngadgets zijn onzin

Ik kan mijn wijnen prima kwijt op de oude vertrouwde gedrukte wijnkaart, die pas ik met liefde een paar keer per jaar aan.
Mark Ruiken: Wij gebruiken onze winpad, waar het programma Winestein op draait. Via dat programma passen we heel simpel alle kaarten aan. De Winestein-app geeft meer info dan ‘platte tekst’. Gasten kunnen hun eigen smaakvoorkeur aangeven, zodat de wijn perfect past bij het gekozen gerecht en hun smaak. Het is fun en functioneel en vult onze kennis aan.
Timo Oostryck: Het gevoel van een goed gevulde, mooi gedrukte wijnkaart in je handen krijgen blijft iets heerlijks hebben. Op een iPad krijg ik meteen meer het idee dat het de makkelijke en eenvoudige keuze was. Een beetje over de top modernisering, naar mijn mening overbodig dus.

Voor wijn heb je in het restaurant niet meer nodig dan een goed wijnmes en een karaf om te decanteren. Extra investering, in bijvoorbeeld een iFavine, vinden we onnodig.
Mark Ruiken: Dat klopt, we openen met een wijnmes en decanteren handmatig met een karaf. Een iFavine zou wel leuk zijn, maar het is een behoorlijke investering, die gezien onze wijnkaart een tikje overdreven is.
Timo Oostryck: De wijnen die wij op de kaart hebben, worden zelden gedecanteerd. Zodra dat wordt gevraagd, doen we dat natuurlijk meteen. Maar dan vind ik een mooie karaf een betere investering dan een hip en hot nieuw product. Dus ik zeg: investeren in heel mooie wijnkaraffen en goed glaswerk.

By the glass of Coravin gebruiken we niet. De wijnen die we per glas schenken, hebben voldoende omloopsnelheid.
Mark Ruiken: By the glass hebben we geen interesse voor, maar een Coravin zou zeker een toevoeging kunnen zijn. Prachtig toch, als je mooie wijnen kunt drinken zonder een hele fles te nemen. Staat op mijn wishlist.
Timo Oostryck: De Coravin is een superhandig systeem als je thuis een mooie wijncollectie hebt en je wilt van die mooie flessen even een glaasje drinken. In restaurants waar vraag is naar een glas Château Margaux is het ook heel erg handig. Maar dat is wel een beperkt aantal restaurants, wij hebben er het publiek voor.

Reageer op dit artikel