artikel

De Stelling: Namen restaurants onder verscherpt hygiënisch toezicht moeten worden gepubliceerd

Restaurant 5209

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Namen restaurants onder verscherpt hygiënisch toezicht moeten worden gepubliceerd’. Lees hier de meningen van Li Ping Lin van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers en Eric Swaghoven van Les Patrons Cuisiniers. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: Namen restaurants onder verscherpt hygiënisch toezicht moeten worden gepubliceerd

De hygiënecontroles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn een goede zaak.
Li Ping Ling: Ja, voedsel- en keukenhygiëne is van groot belang. De Aziatische horeca werkt hier hard aan. De NVWA moet bij onaangekondigde controles wel rekening houden met piektijden in de keuken en niet tijdens de drukke lunch- en dinertijden deze controles uitvoeren. Het type overtreding moet duidelijk worden uitgelegd. Een boete voor onjuiste temperatuurregistratie is heel wat anders dan een boete voor ernstige verontreiniging in de keuken.
Eric Swaghoven: Ja, dat is een goede zaak. Jammer alleen dat er in de horecaopleidingen weinig aandacht aan wordt geschonken. Wij vinden ook dat de regels en wetgeving moeten worden gevolgd. Maar restaurateurs moeten wel in de gelegenheid worden gesteld om een fout op te lossen, iedereen maakt namelijk wel eens een fout. Ook moet het over relevante zaken gaan dus niet als er een keer een foutje in de HACCP-registratie is geslopen.’

Publicatie zorgt ervoor dat restaurateurs sneller in actie komen om het op te lossen.
Li Ping Lin: Geen enkele ondernemer wil op een negatieve manier op een dergelijke lijst staan. Mits de juiste en actuele gegevens gepubliceerd worden, zal er daarom direct keihard worden gewerkt om deze situatie te verbeteren.
Eric Swaghoven: Publicatie helpt zeker. Maar dan wel bij overtredingen die ertoe doen, dus voor hoofdzaken en niet voor bijzaken. Daarbij moet de publicatie van de overtreding wel actueel en duidelijk zijn.’

Het online zetten van verouderde rapporten brengt schade toe aan een restaurant.
Li Ping Ling: Ja, een restaurant dat tussentijds is overgenomen door een nieuwe eigenaar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de situatie van de vorige eigenaar. Dit is gewoon oneerlijk. Ook het blijvend publiceren van problemen die door ondernemers allang zijn opgelost, geeft onnodig negatieve aandacht aan het restaurant.
Eric Swaghoven: Veel mensen beseffen niet wat de gevolgen kunnen zijn van een negatieve publicatie in zo’n kwetsbare branche als de horeca. Voor je het weet, breng je enorme schade toe aan het restaurant met een oud rapport van een paar jaar geleden waarvan het probleem allang opgelost is.