artikel

De Stelling: Als ondernemer is vaak of lang vakantie nemen lastig

Restaurant 1102

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Als ondernemer is vaak of lang vakantie nemen lastig’. Lees hier de meningen van Jan Paul Delhaas van Wink in Amsterdam en Figo van Onna van Choux in Amsterdam. Reageer zelf ook op de stelling.

De Stelling: Als ondernemer is vaak of lang vakantie nemen lastig

Het is lastig je horecabedrijf aan anderen over te laten.

Jan Paul Delhaas: Als kleine zaak van twee ondernemers maken wij het verschil. Laat je de zaak aan anderen over, dan is dat verschil gelijk weg. Dus zelf op vakantie gaan terwijl de zaak gewoon open is, doen we zelden, zeg maar nooit. Hooguit als één van ons wel aanwezig is.
Figo van Onna: Ja en nee, ik heb het beste personeel dat ik mij wensen kan en toch is het lastig de zaak in de steek te laten. Het gaat natuurlijk hartstikke goed als ik er niet ben, maar Choux is een heel persoonlijke zaak die je niet te lang aan anderen kan overlaten.

Horeca is heel intensief, dus regelmatig er tussenuit is belangrijk.
Jan Paul Delhaas

Daarom kiezen we voor vaste perioden van sluiting per jaar.

Jan Paul Delhaas: Dat doen we in ieder geval. We zijn de stilte-periode na Kerst altijd dicht, maar ook vijf weken in de zomer. Dan is namelijk iedereen in onze wijk ook met vakantie en is er weinig aanloop. Bovendien hebben wij een klein terras. Daarnaast zijn we met regelmaat een weekje dicht (zo’n drie weken per jaar) om onze batterij op te laden. Horeca is heel intensief. Dus je moet regelmatig afstand nemen, fit zijn en je ook mentaal weer opladen.
Figo van Onna: Dat doen we beperkt, met 35 man in dienst gaat de zaak twee weken per jaar dicht. De eerste week van januari een een week in augustus. Dan kan iedereen tegelijk en eventueel ook met elkaar op vakantie. Daarnaast hebben ze nog ruim twee weken, sommige nemen die op, anderen – zoals ik – niet.

Zelfs op vakantie zijn we met de zaak bezig.

Jan Paul Delhaas: Gelukkig hebben we allebei dezelfde passie, wijn en eten. Onze vakanties zijn altijd daaromheen georganiseerd. We hebben veel (horeca)vrienden in Frankrijk en Italië, daar gaan we graag op bezoek. Dan bezoeken we ook wat wijnmakers en bijzondere restaurants om inspiratie op te doen.
Figo van Onna: Nee, zeker niet. Op vakantie ben ik echt op vakantie en heb nauwelijks contact met de zaak. Natuurlijk gaan we altijd wel ergens lekker eten, maar ik loop dan geen bijzondere restaurants of wijnboeren af. Het is ook wel fijn om even afstand te nemen.

Zelfs met het beste personeel is het lastig vakantie nemen.
Figo van Onna

Reageer op dit artikel