artikel

De Stelling: ‘Als zzp’er ben ik beter af dan in vast dienstverband

Restaurant 1046

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Als zzp’er ben je beter af dan in vast dienstverband’. Lees hier de meningen van Onno Klein Langenhorst (zzp’er) en Dimitri Heinrichs, sinds 2007 in dienst van Cottrontree City. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: ‘Als zzp’er ben ik beter af dan in vast dienstverband

Ik verdien nu veel meer geld

Onno Klein Langenhorst: Ja, dat is waar, maar er wordt wel eens vergeten dat je als zzp’er geen vakantiegeld ontvangt, eigen pensioen moet regelen en een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten. Bovendien betaal je een bedrag per uur aan het bedrijf dat bemiddelt. Aan de andere kant krijg je alle gewerkte uren betaald en dat is bij een vaste baan wel anders.
Dimitri Heinrichs: Ik denk dat je als zzp’er meer geld kunt verdienen dan in loondienst. Zeker als je kwaliteit levert. Maar vaste dienst geeft veel meer zekerheden als pensioenopbouw, verzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat is met een gezin wel prettig.’

Ik kan veel beter mijn eigen werktijden bepalen

Onno Klein Langenhorst:Dat lijkt misschien zo, maar je moet wel flexibel blijven. Als je te vaak een weekend of overwerk weigert dan word j niet meer ingehuurd. Bij ons let de opdrachtgever veel beter op de uren. Is er te weinig werk dan word je naar huis gestuurd en verdien je niets. Het is raadzaam een minimum aantal uren af te spreken die in ieder geval betaald worden.

Dimitri Heinrichs: In vaste dienst draai je meer uren dat in het arbeidscontract staan. Zolang je het binnen de perken houdt, door de uren op rustige momenten te compenseren, is er niets aan de hand. Bij City zorgen we ervoor dat iedereen een goede balans heeft.

Ik heb veel meer afwisseling.

Onno Klein Langenhorst: Het is leuk om in verschillende keukens te kijken. Maar je komt om te werken niet om te bepalen wat er op de menukaart komt. Pas als je er langer werkt, krijg je meer inspraak. De laatste tijd komen er vaker opdrachten langs waar ik de chef inwerk en help de keuken efficiënter te maken. Dan praat je natuurlijk wel mee.

Dimitri Heinrichs: Een vast contract betekent ook meer invloed binnen de organisatie. Er is niks mooiers dan een vast team van mensen dag in dag uit ervoor te zorgen dat je organisatie en product groeit en steeds beter wordt. Dat kan alleen met een vast team niet met een teveel aan zzp’ers in je organisatie.