artikel

Nieuwe trend? ’s Avonds een restaurant, overdag een flexwerkplek

Restaurant 1456

’s Avonds een restaurant, overdag een flexwerkplek voor zelfstandig ondernemers. In New York en San Francisco zijn steeds meer horecabedrijven die in plaats van de zaak op werkdagen te openen voor lunch, hun restaurant beschikbaar stellen als kantoorruimte voor flexwerkers.

Nieuwe trend? ’s Avonds een restaurant, overdag een flexwerkplek

Elite Café  in San Francisco is een van die zaken die op werkdagen – van 08:30 tot 17:00 uur – transformeert in een ruimte waar niet het getik van bestek, maar het geratel op toetsenborden klinkt. Het bedrijf dat achter deze transformatie zit is Spacious. Zzp’ers en bedrijven die gebruik willen maken van de flexwerkplekken kunnen zich vanaf 99 dollar per maand inschrijven, waarna ze gebruik kunnen maken van alle locaties die worden aangeboden in New York en San Francisco.

‘Verhuren’ restaurant

Restaurants verhuren als het ware voor overdag hun restaurant aan Spacious. Spacious krijgt de sleutels van het restaurant om deze ’s morgens als kantoor te openen, zo vertelt het bedrijf aan The New York Times.  Verlengkabels, gratis koffie en thee worden door hen verzorgd. De restaurant krijgen op hun beurt een deel van het abonneegeld dat door gebruikmakers van Spacious wordt betaald. Rond 16:00 uur kunnen de medewerkers van het restaurant weer terecht in het restaurant voor de mise-en-place. Spacious-abonnees kunnen maximaal acht uur werken in het restaurant.

‘Kantoor verhuist mee’

Omdat de flexwerkplekken verspreid zijn over de steden, vinden mensen die behoefte hebben aan een werkplek altijd een  locatie in de buurt. ‘Je kantoor verhuist altijd met je mee’, zo vermeldt de website.  Het voordeel ten opzichte van werken in een reguliere koffietent is dat er bij de Spacious-locaties altijd wifi-garantie is, gratis koffie en stopcontacten. Daarnaast is de zaak zo ingericht dat rustig werken én netwerken er mogelijk is.

25 extra kantoorplekken in de horeca

Sinds de oprichting van Spacious zijn 25 restaurants in New York en San Francisco veranderd in werkplekken voor doordeweeks. De verwachting is dat dit jaar oploopt tot honderd horecabedrijven. De ondernemers dachten aanvankelijk dat ze restaurants moesten overhalen om zich aan te melden als werkplek voor overdag. In plaats daarvan nemen restaurants – die vanwege de concurrentie moeite hebben om de huur te betalen en teleurgesteld zijn in het aantal gasten dat komt lunchen – zelf contact op met het bedrijf omdat ze willen aanhaken’, vertelt Spacious.