Meer rendement en smaak met gesneden uien en sjalotten

Meer rendement en smaak met gesneden uien en sjalotten
Topchef Bert Meewis (links) en Johan Otto.

Ui, dat klinkt niet sexy. Toch geven chefkoks met ui volop extra jus aan gerechten, soepen, sauzen en salades. Een gouden tip voor meer rendement in de horecakeuken: gebruik gesneden uien en sjalotten. Algemeen directeur Johan Otto van Smit's uien: 'Stop met snijden, wij huilen voor u.'

Zijn missie is helder: de ui hip en verleidelijk maken. ‘De ui wordt vaak gezien als een vergeten groente, die je even gemakkelijk pakt, zonder erbij na te denken. Maar als je de gemiddelde kok vraagt of hij zonder ui of sjalot kan koken, dan is het antwoord steevast nee.

Sterker nog, het is één van de meest belangrijke smaakmakers, de toepasbaarheid is onbegrensd: koken, stoven, bakken, rauw, als basisingrediënt van soepen, sauzen en salades. De ui staat in de top drie van ’s werelds meest gegeten groenten. Als je kijkt naar je eigen inzetbaarheid en dan terugrekent naar hoeveel het elke dag in kosten scheelt als je zelf niet hoeft te snijden, dan ben je gek als je dat tóch blijft doen.

‘Kant-en-klare uien kosten minder bloed, zweet én tranen’”

Daarmee bespaar je tijd en arbeidskosten. Ideaal, zeker als je ook nog eens moeilijk aan personeel kunt komen. Zoals nu in coronatijd, waarin veel horecapersoneel noodgedwongen de overstap heeft gemaakt naar andere sectoren.’
Kant-en-klare uien kosten minder bloed, zweet én tranen. Johan Otto benoemt nog twee voordelen: ‘Het verbruik is minder dankzij onze speciale snijmaat en je keuken blijft schoner.’

Topchef Bert Meewis

Maar dan moet het alternatief wél van hoge kwaliteit zijn. Dat zit gebakken bij Smit’s Uien heeft de Belgische topchef Bert Meewis van sterrenrestaurant De Slagmolen ervaren. ‘We waren vooraf sceptisch over het gebruik van gesneden uien en sjalotten, omdat de meeste voorgesneden producten vaak uitgedroogd en smaakloos zijn. Dat is natuurlijk iets wat je niet wilt op culinair niveau’, vertelt hij. Totdat Smit’s Uien om de hoek kwam kijken met gesneden sjalotten van Gourmet’s Echalongue. Een topras, dat exclusief door het bedrijf wordt gesneden en dankzij betere resistentie een langere houdbaarheid heeft.

‘We waren stomverbaasd over de kwaliteit’, vervolgt Meewis. Hij is overtuigd. ‘De gesneden sjalotten gaan we in de toekomst zeker vaker gebruiken. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer interessant. Zeker wanneer je grotere hoeveelheden nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan sauzen. Daarvoor heb je anders een geruime tijd een gespecialiseerde kok nodig om het kleine prutswerk te verrichten.’ Johan Otto maakt een rekensommetje: ‘Een kilo uien snijden kost zo’n twintig minuten. Een chefkok kost tussen de 25 en 140 euro per uur. Tel uit je winst.’

Duurzaamheid

Hij bevestigt: ‘Kwaliteit is onze levensader. Iedereen kan uien snijden, maar niet op de manier zoals wij het doen.’ Smit’s uien is weliswaar nog steeds een productie- en verwerkingsbedrijf, maar richt zich anno 2021 op de hele keten, van farmer tot vork. Het familiebedrijf investeert nadrukkelijk in sterke samenwerkingsrelaties met telers én klanten. De keuze en selectie van speciale rassen en telers, het rooien, (in)snijden en zuurstofarm verpakken, alles gebeurt met precisie en maximale zorgvuldigheid. Zo zijn versheid, voedselveiligheid, hygiëne en een hoge houdbaarheid gegarandeerd. De gesneden uien en sjalotten zijn tot elf dagen na de productie houdbaar, mits koel bewaard.

‘De eindklant moet op de kwaliteit kunnen vertrouwen als hij het in de mond stopt; aan de achterkant steunen wij uientelers met afzetkanalen.‘

Duurzaamheid staat hoog op de agenda, in de hele keten. Een klant/ sustainability manager waakt over de productieprocessen en organisatiestructuur. De nieuwe focus op preventief onderhoud van het machinepark zorgt voor een optimale uptime en levensduur van de machines. Naast ‘Empowering the farmer’ is ‘Zero waste’ een ingeburgerd begrip binnen het familiebedrijf. ‘Alle reststromen zoals schillen en sap krijgen een herbestemming’, vertelt Otto over de bijdrage aan een circulaire economie.

Nieuwe aanwinst

Het productassortiment van Smit’s Uien herbergt gele en rode uien en sjalotten voor horeca, AGF en (vis)winkels. Gesneden in blokjes of ringen, puur natuur, zonder toevoegingen. Waaronder de Echalongue van Gourmet’s, het pronkjuweel van de sjalottenfamilie. Een regelrechte aanwinst zijn de rode pizzaringen van 2 mm.

Johan Otto: ‘De kunst van een lekkere pizza zit ‘m in de combinatie van goed deeg en verse, kwaliteitsvolle ingrediënten waaronder ui. Dan moet je er wel van op aan kunnen dat de uienringen allemaal even gaar zijn. Dat kan met deze constante snijmaat.’ De smaak, het gemak en de kwaliteit van gesneden uien en sjalotten ervaren? Neem de proef op de som. Bestel nu een gratis proefbox: sales@smitsuien.nl.

Dit artikel is gesponsord door Smith's Uien.