blog

Perfectie

Restaurant

Van het gerecht waarmee Wim Klerks de Nederlands finale in Tilburg won, zal in Stavanger bij de Europese competitie weinig meer terug te herkennen zijn. Deze voorspelling durf ik met een gerust hart te doen. Niets is namelijk veranderlijker dan een chef. En dat bedoel ik positief. Als een kok een gerecht een paar keer gemaakt heeft, wil hij weer aanpassen. Het moet er mooier uitzien, lekkerder smaken en nog spannender zijn. Dat is streven naar perfectie.

Perfectie

Ook Wim heeft dat. Bij een trainingssessie in het restaurant van zijn werkgever, Les Jumeaux in Bennebroek, liet hij dat er van zijn eerste ontwerp bijna niks meer over is. Hij had eerst bijvoorbeeld een item in gedachten waar een gat in zat. ,,Ik had er zelfs een speciale perferator voor gekocht maar die staat nu in de kast.’’ Wat je al niet doet om tot perfectie te komen.

De gerechten die Wim in Stavanger gaat maken, krijgen steeds meer vaste vormen. Van alle kanten krijgt Klerks adviezen om zijn zalm- en lamsgerecht te perfectioneren. Coach Marco Poldervaart, oud-deelnemer Hein Willems, jurylid André van Doorn en een van Nederlands grootste chefs, Robert Kranenborg denken mee. Vooral wat smaak en kooktechniek betreft, gaven ze Wim tips.

De gerechten die in het filmpje op deze site te zien waren over die oefensessie, zullen nu wel anders ogen. Het vervolmaken van de wedstrijdgerechten gaat door tot de recepten binnenkort bij de organisatie moeten zijn. Daarna begint het trainen om twee keer 12 borden op tijd klaar te hebben. Ook dat moet perfect zijn.

Reageer op dit artikel