blog

Spiegel vol gebakjes

Restaurant

Wie voor het eerst aanwezig is op de kookwedstrijd om de Bocuse D’Or, komt wonderlijke dingen tegen. Zo worden de gerechten van de deelnemers niet op een bord getoond aan de jury maar op een spiegel.

Spiegel vol gebakjes

Voordat de spiegel met de gerechten is aanbeland bij de beoordelaars, gaat er een ritueel aan vooraf dat er vreemd uitziet als je het de eerste keer waarneemt. Twee koks van de wedstrijdorganisatie dragen de spiegel van de ene zijde van het wedstrijdtheater naar de andere. Ze gaan daarbij langs het publiek en de pers. Er worden volop foto’s gemaakt en het ’oh en ah’ geroep is niet van de lucht. Ondertussen klinkt een spannend muziekje om de show luister bij te zetten.

De laatste keer dat ik in Lyon was, twee jaar geleden, was er een dagbladjournalist, die vol verbazing het tafereel gade sloeg. Niet alleen de spiegel en het showelement maar vooral de kleine gerechtjes die op de spiegel lagen, trokken zijn aandacht. Hij vond het net gebakjes.

Een amusante constatering. De wedstrijdschotels lijken inderdaad totaal niet op gerechten die je in een restaurant geserveerd krijgt. Het is maar goed ook want de bediening zou knettergek worden van blinkende spiegels met gebakjes.

Reageer op dit artikel