blog

Bijgeloof

Restaurant

Nu de wedstrijd in Stavanger steeds dichterbij komt, is ook steeds meer bekend over de deelnemers en het programma. Net als bij grote voetbalwedstrijden als de Champions League vindt er vooraf een loting plaats om te bepalen op welke dag de koks moeten koken.

Bijgeloof

Nederland is op de tweede wedstrijddag, 2 juli, aan de beurt. Wim Klerks en zijn comice Ronald Bellart, hebben keuken nummer 2 op die dag. Dat betekent dat ze als tweede aan de beurt zijn om de jury hun borden aan te bieden.

Het verhaal gaat rond dat je het beste op de tweede wedstrijddag kunt koken. Het zou een soort bijgeloof onder chefs zijn dat je dan meer kans maakt op de prijzen. Onzin, vindt Wim. Hij is te nuchter om zo bezig te zijn.

Toch lijken deze omstandigheden, koken op de tweede wedstrijddag die ook nog eens op 2 juli valt èn in keuken twee, goed te zijn. Dat begreep ik van enkele wedstrijdkenners. Je kunt de eerste dag rondlopen bij de wedstrijdarena en al vast de sfeer proeven en de locatie in je opnemen. Ook kun je acclimatiseren. En je kunt natuurlijk ook lekker zenuwachtig worden. Maar daar ben ik bij Wim niet bang voor. Die is de rust zelve.

Nog een theorie: de jury is de eerste wedstrijddag scherper en kritischer. En als je als tweede je gerechten mag aanbieden is de jury nog niet verzadigd. Ze gaan dan beter proeven. Aan het einde van een wedstrijddag zouden ze minder hapjes nemen en meer naar de vorm kijken. Ja, daar kun je natuurlijk ook je voordeel mee doen als je aan het einde van de jurering zit.

Gunstige loting of niet het gaat er natuurlijk vooral om dat Wim en Ronald in zichzelf geloven. Met zelfvertrouwen kom je het verst. Daar is geen bijgeloof voor nodig.

Reageer op dit artikel