blog

Hart voor de zaak

Restaurant 775

In vier van de tien betere restaurants is het normaal dat je voor niks werkt, begrijp ik uit een enquête van Misset Horeca. Hoort bij het vak. Een kantoorpik als ik snapt daar toch niks van.

Hart voor de zaak

Als werknemer doe je in die restaurants niet lullig over een uurtje meer. WAt zeg ik, tien uurtjes meer, want dat is het aantal uren dat menig baas redelijk vindt dat ji per week aan hem cadeau geeft. Dat is 25% van de werkweek. Dat lijkt op uitbuiting, maar in onze branche heet dat een investering in jezelf. Bovendien: als het restaurant al die uren zou moeten uitbetalen, zou het failliet gaan.

Chef-koks moeten al helemaal niet klagen, meent 83 procent van de restaurants. Als je een megavet salaris van pakweg €3500 per maand opstrijkt, moet je niet lopen mekkeren als je werkdag drie langer duurt dan je uitbetaald krijgt. Hoort bij zo’n goed betaalde, verantwoordelijke baan.

Dacht de kantonrechter laatst trouwens iets anders over toen die stertent Merlet veroordeelde tot het nabetalen van dik  €60 mille aan overuren. Die had voormalig chef Frank van Enter nog tegoed.

In onze economie is het regel dat je in ruil voor het productiemiddel arbeid, loon uitbetaalt. Dat lijkt me ook voor de horeca een hele redelijke afspraak, de enige branche in Nederland waar het gemiddelde uurloon onder een tientje ligt, waar je op de meest onchristelijke uren moet opdraven en waar je fysieke gestel door de omstandigheden voortijdig slijt. Nederland heeft een nijpend tekort aan koks, hoor ik overal. Maar dat zal niemand meer verbazen.

Gelukkig ken ik genoeg restaurants die het wel netjes regelen en het gewoon redden.

 

Reageer op dit artikel