blog

Observant

Restaurant 491

Door de vele files neem ik zo min mogelijk risico en rijd ik voor de drukte uit naar de plaats waar ik in het begin van de avond moet werken. Vaak zit ik al om een uur of vier ’s middags in een restaurant te werken, om me heen te kijken en iets te eten natuurlijk.

Observant

Het is een interessant tijdslot: tussen vier en zes is het door de week in veel restaurants rustig en is er meer personeel dan dat er gasten zijn. Vaak gaan ze zelf net aan tafel, of komen ze juist binnendruppelen in hun vrijetijdskleding. Zeker als ik alleen in een restaurant ben, verander ik net als veel horecamensen in een observant. Ik let op details, zoek naar verbanden en laat het rustig op me inwerken. Later op de avond komt er soms een glimlach binnen of vraag ik me ineens af waarom er iets nou (niet) gebeurde.

Een overzicht van mijn observaties:

  1. Restaurants waar het personeel in de middag, samen aan een gedekte tafel eet met bestek en een servet op schoot, daar voelt een gast in de avond nog altijd de magie van een restaurant.
  2. Zaken waar binnenkomende collega’s nagenoeg worden genegeerd door de reeds aanwezige medewerkers, zijn vaak ook de zaken waar je veel langer op de rekening moet wachten als gast.
  3. Zaken waar de eigenaar voor werktijd oprechte aandacht heeft voor medewerkers ‘Hoe was het op school, heb je die toetsen van vorige week al terug?’ dat zijn zaken waar medewerkers ook veel vaker aan tafel interesse hebben in gasten.
  4. In zaken waar medewerkers er in hun vrijetijdskleding onverzorgd uitzien, heb ik gek genoeg altijd de behoefte aan een veilige keuze van de kaart.
  5. Zaken waar medewerkers hun eigen koffie schenken in een kop met een schotel eronder, hun
    sigaret doven in een asbak en de tafel in de personeelsruimte regelmatig wordt afgenomen, daar wordt voor een gast bijna nooit iets vergeten.Mijn conclusie: De gastvrijheid die een gast ervaart, is vaak meer het resultaat van de onderlinge verhoudingen tussen collega’s en ondernemer, dan van de individuele inspanningen van een medewerker naar een gast. Leuke, nette, geïnteresseerde en verzorgend ingestelde mensen hoeven namelijk helemaal niks anders te doen dan zichzelf te zijn als ze aan het werk zijn. En die kwaliteiten moet je dus vooral buiten werktijd stimuleren. Bijvoorbeeld tussen vier en zes.

Wouter is eigenaar van Verkerk Bartstra, bureau voor gastvrijheid. Voor meer inspirerende blogs en boeken van Wouter Verkerk: Wouterverkerk.nl

Reageer op dit artikel