blog

Glühcider en oude Australiërs

Restaurant 1731

For the night is dark and full of terrors, misschien wel één van de bekendste zinnen uit Game of Thrones. Dat gevoel heb ik nu als ik door regen/onweer/hagel/noem maar op fiets en helemaal verkleumd aankom. Of op een dag vrij. Wat wil je dan? Wat houdt je warm? Wat geven wij onze gasten om warm te worden?

Glühcider en oude Australiërs
Foto: Diederik van der Laan

Glühcider. Jazeker. Kijk, glühwein, dat gaat mij als wijnliefhebber natuurlijk een stapje te ver. Maar wintercider (ook wel: mulled cider) is echt hemels! Het is een cider die gemaakt is om verhit te worden. Echt heel lekker en perfect te combineren met kaas of tarte tartin. Ben je meteen weer helemaal warm.

Behalve glühcider is het natuurlijk ook het ideale moment om nu de oude, gerijpte rode wijnen te serveren bij het menu. Helaas is bordeaux superprijzig geworden als gevolg van inflatie en vraag.

Maar ook heel mooi zijn de oude wijnen uit Australië, de waanzinnige shiraz en grenache die daar vandaan komen. In Australië doen sommeliers een moord om oude gerijpte wijnen op de kaart te kunnen zetten. Helaas zijn wij in Nederland nog niet zover dat we allemaal de Australische wijnen appreciëren. Deze wijnen hebben net als bordeaux tijd nodig om te openen. Een grenache van 1998 of 2001 is nu helemaal op dronk.

Het voordeel van de geringe interesse is dat er nog voldoende oude jaren beschikbaar zijn tegen aantrekkelijke prijzen. Neem nou de Black Puma (een echte cult-wijn uit de Pyreneeën), níet meer te krijgen in Australië. Erica Verweijen (sommelier van Aan de Poel) nam laatst bij ons proefgroepje een weergaloos mooie mee uit 2008. Hij was nog zó jong en levendig. Echt een beleving. Eigenlijk té jong, deze kan nog jaren liggen. Wij zouden de oude Australische wijnen die we hier in Nederland beschikbaar hebben met volle trots moeten schenken. En zeker in de koude wintermaanden vallen deze beesten, want dat zijn ze wel, erg goed in de smaak bij gasten. Die oude shiraz is niet echt een zomerwijn, maar oh zo mooi. En in de zomer kunnen we de oude gerijpte sémillons uit Hunter Valley dan weer opsnorren.

Over warmte gesproken. Tot mijn verbazing kwam ik achter een heel mooie nieuwe ontdekking uit Nederland. Wijngoed de Belaeving in Limburg. Een wijngaard in een kas. Ja, echt een glazen kas. De eigenaren hebben hier merlot, tempranillo, chardonnay en riesling aangeplant. Druivenrassen die normaal dus niet zo goed rijpen in ons koude klimaatje, maar door de warmte van de kas wel rijpe tannines krijgen. De eerste wijngaard onder glas, en dat in ons kleine landje. Waanzinnig toch? 

Lotte Wolf


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

 

Reageer op dit artikel