blog

Verzekeringspremie

Restaurant 3352

Twee bevriende horecaondernemers zitten bij elkaar. Ze zoeken elkaar op om van elkaar te leren, ervaringen uit te wisselen en een goed glas te drinken. Telefoons uit, benen op tafel.

Verzekeringspremie
Wouter Verkerk

‘Het zou dit keer best eens een korte avond kunnen worden Vincent. Ik heb namelijk niks te klagen, alles gaat geweldig, ik draai fantastisch en volgens mij is het bij jou niet anders. Of heb ik het mis?’
Vincent beaamt dat hij net als Roland terugkijkt op een geweldig jaar. Hij heeft nog nooit zo goed gedraaid, maar maakt zich wel zorgen over 2019. ‘Ik lag er laatst wakker van. Als ik die twee jongens uit de keuken zou verliezen, dan heb ik echt een levensgroot probleem. Wat zíj dit jaar voor elkaar hebben gebokst is echt uniek. Ik ben gewoon afhankelijk van die gasten geworden, en dat maakt me kwetsbaar.’

Als Roland vraagt waarom Vincent bang is voor hun vertrek, vertelt Vincent dat ze natuurlijk altijd voor een paar honderd euro ergens anders zouden kunnen gaan werken. ‘Iedereen komt koks tekort en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dan lijkt het gras voor die jongens een stuk groener aan de andere kant van de heuvels en ik ga niet mee in die gekte van de geboden salarissen. Dat vind ik gewoon niet normaal meer…’

‘En als je het nou eens omdraait’, zegt Roland ‘Stel dat je het risico dat je loopt nou eens zou kunnen verzekeren? Dat je dus in ruil voor een jaarlijkse premie feitelijk bent afgedekt. Zou je dat dan doen?’ Vincent hoefde niet lang na te denken. ‘Dat zou ik meteen doen, maar dat ís niet te verzekeren!’

De mannen gingen er nog even op door en bij een derde glas begonnen ze wat te rekenen. Een risicopremie van €15.000 zou reëel en redelijk zijn. Vincent zou dat wel over hebben voor die zekerheid van de continuïteit van zijn keukenomzet, ook als het team zou vertrekken. ‘Maar goed, zo’n verzekering is er niet!’

‘Maar wat ik nou niet begrijp,’ zegt Roland ‘Waarom zou jij je geld liever uitgeven aan een verzekeringsmaatschappij dan aan je eigen medewerkers? Waarom ga je niet met die mannen om de tafel en maak je een goede afspraak? Je hebt het toch over niet ‘een salaris voor een kok’, je hebt het veel meer over de toekomstbestendigheid van je zaak. Ik zou er geen seconde over nadenken jongen. Wedden dat ze blijven als ze samen jaarlijks €15.000 mogen verdelen? Zal ik nog een rondje bestellen?’ 

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra is horecatrendwatcher en coach van horecaondernemers en hun teams. Hij schrijft en ontwikkelt boeken, blogs en methodes op het gebied van gastvrijheid. Lezers van Misset Horeca krijgen met de code MIHO3 € 3,00 korting op bestellingen vanaf €15,00.

 

Reageer op dit artikel