fotoreportage

Foto’s: Gerechten Nederlandse team op de Europese finale Bocuse d’Or

Restaurant 1048

Een vegetarisch gerecht met kaas uit de Piëmont en een vleesschaal met Piëmontees rund serveerde het Nederlandse team, bestaande uit Lars Drost en Mike Klaassen, maandag tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or die in Turijn wordt gehouden. Bekijk onderaan dit artikel de foto’s van de indrukwekkende gerechten.

Foto’s: Gerechten Nederlandse team op de Europese finale Bocuse d’Or
Het Nederlandse team in actie. (c) Kyonne Leyser Foto's gerechten: (c) Kyonne Leyser

De 25-jarige Lars Drost werkt bij Ciel Bleu in Amsterdam. Samen met zijn commis Mike wonnen zij de finale van de Bocuse d’Or Nederland. Het team staat onder begeleiding van coach Jan Smink. Het is voor het eerst dat het evenement plaatsvindt in Zuid-Europa. Na edities in Noorwegen, Zwitserland, België, Zweden en Hongarije is het nu de beurt aan Italië, om precies te zijn de noordelijk gelegen regio Piëmont, om de Europese selectieronde van de meest prestigieuze gastronomische wedstrijd te hosten.

Het vleesgerecht dat werd geserveerd moest piëmontees rund bevatten. Tevens moest er gewerkt worden met risotto en zwezerik. Lars maakte het zwezerikgerecht af met miso en radijsjes. Het vegetarische gerecht moest kaas uit Piëmont bevatten. De finalisten moesten verder ook ter plaatse een product uitzoeken op de aanpalende vakbeurs Gourmet Expoforum. De keuze van de garnituren was aan de kandidaten zelf. Lars en Mike hebben gekozen voor wortel en duindoornbes, waarmee de mooie Nederlandse kleur oranje naar voren komt.

Alle kandidaten moeten binnen vijf uur en 35 minuten de gerechten maken. Voor het thema op een bord moeten ze 14 borden maken die door de jury geproefd kunnen worden. Voor het thema op een presenteerblad bereidt elke kandidaat zijn recept voor op een groot blad. Nederland liet hiervoor speciaal een zilveren presentatieschaal laten maken door een zilversmid.

Jury

Mike Klaassen en Lars Drost

De jury bestaat uit The Tasting Jury is samengesteld uit de voorzitters van de deelnemende teams en moet de deelnemers beoordelen op basis van presentatie (30 punten), samenstelling van het recept (hoofdgerecht, garnituren, sauzen) (50 punten), overeenstemming met het thema (10 punten), en originaliteit van de gerechten (10 punten) voor het thema plateau. Voor het thema op een bord worden 30 punten toegekend aan de presentatie, 60 punten voor de smaak en 10 punten voor de originaliteit en creativiteit.

De Keuken Jury kent punten toe op een totaal van 10 punten, volgens de volgende criteria: correct gebruik van het product, optimalisatie van afval en netheid, techniek en professionaliteit. De beoordeling is van toepassing op elk gerecht en zal volledig in aanmerking worden genomen in de eindscore.

Paul Bocuse

paul bocuseIn 1987 creëerde de driesterrenchef Paul Bocuse een wedstrijd om wereldwijd de beste chefs samen te brengen: jonge, talentvolle chefs die de meest uiteenlopende gerechten bereiden voor een enthousiast publiek om hun vakmanschap en passie te laten zien in 5 uur en 35 minuten: Bocuse d’Or was geboren. Over 3 decennia verspreid hebben 15 kandidaten geschiedenis geschreven en de felbegeerde trofee mee naar huis mogen nemen.

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten.

Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Deze editie zal speciaal zijn vanwege het overlijden van de wereldberoemde topkok. Meer dan ooit zullen kandidaten hun excellentie en creativiteit tonen. Alles ter ere van de chef van de eeuw en grondlegger van de wedstrijd, Paul Bocuse.

Uiteindelijk gaan 10 teams door naar de wereldfinale in Lyon in januari 2019.

Volg live de Europese finale Bocuse d’Or. Klik hier

Foto's