nieuws

‘Rookverbod maakt geestelijk ongezond

Restaurant

De gevolgen van het rookverbod voor de horeca gaan veel verder dan alleen maar omzetverlies. Horeca-VIP Joop Braakhekke noemt het rookverbod geestelijk ongezond. ‘De cultuur van een avondje eten die door de opbouw eindigt in een apotheose van gelukzaligheid, verdwijnt’.

‘Rookverbod maakt geestelijk ongezond

Ondernemer Braakhekke stelt dat het aspect gezondheid in de zin van meeroken door veel medici in twijfel wordt getrokken. ‘In de pers kom je daar echter weinig van tegen. Over een ander aspect, de geestelijke gezondheid, wordt helemaal nooit met een woord gerept. Wat te denken van het feit dat een goed gesprek aan tafel bijna niet meer voorkomt?’

Braakhekke stelt dat restaurantgasten door het rookverbod veel heen en weer lopen, waardoor het sociale element van een avondje tafelen voorbij gaat.

Sociale praatpaal

‘De gezelligheid is weg. Een avond tafelen is onderhevig aan een opbouw, die eindigt in een apotheose van gelukzaligheid. Daar hoort roken bij, bijvoorbeeld een sigaar. Deze cultuur gaat volkomen verloren’, aldus Braakhekke.

Braakhekke vervolgt: ‘De kroegbaas achter de teek moet gewoon weer een sociale praatpaal worden met sigaret. Mensen moeten kunnen “uithuilen”. In restaurants zouden we rond 23.00 uur de asbakken weer op tafel moeten zetten. Het omzetverlies is duidelijk groter dan wordt verondersteld. Het ontwortelen van een cultuur zal een groter gat slaan in de samenleving dan een minister kan bedenken’.

Reageer op dit artikel