nieuws

Emmanuel Mertens: ‘Waarom word ik niet gevraagd?

Restaurant

Voormalige tweesterrenkok Emmanuel Mertens zegt verbaasd te zijn niet te worden gevraagd door collega’s of instanties om zijn kookkennis over te brengen. De 57-jarige Mertens behoorde in de jaren negentig van de vorige eeuw tot de beste koks van ons land.

Emmanuel Mertens: ‘Waarom word ik niet gevraagd?

In een openhartig interview in de nieuwe uitgave van het culinaire blad Bouillon zegt Mertens verbaasd te zijn niet te worden gevraagd.

‘Het verbaast me dat niemand van de collega’s me komt vragen, al is de nood nog zo hoog. Je haalt met mij toch een prachtkok binnen? Zelfs scholen weten me niet te vinden’, aldus Mertens.

Mertens behaalde in de jaren negentig van de vorige eeuw met zijn restaurant Auberge in Weert twee Michelinsterren en de nummer één positie in restaurantgids Lekker. Kort daarna ging het zakelijk enkele malen mis waardoor Mertens tegen faillissementen en fysieke ongemakken aanliep.

Mertens stelt dat er nog wel het een en ander aan te merken is aan de hedendaagse sterrenkoks. ‘Veel sterrenkoks, op de eerlijke na, lopen met een dikke lul van ego en de gast met een slappe van het eten. Voeding en drank zijn puur, daar moet je puurheid tegenover stellen’.

De 57-jarige Mertens constateert veel kopieergedrag in de hedendaagse topkeuken. ‘Tegen Paul van der Bunt van De Leuf heb ik gezegd dat hij bij Rank Xerox moet gaan werken. Hij kopieert al die drie sterren chefs, terwijl hij van zichzelf uit moet werken’, aldus Mertens die zegt Wulf Engel, Jean Michel Hengge en Jan de Wit hoog te hebben zitten.

Reageer op dit artikel