nieuws

Collega’s over Cas Spijkers: ‘Vernieuwend en groothartig

Restaurant

Een lieve en zachtaardige man, die heel vooruitstrevend werkte en altijd met zijn voeten op de grond bleef.’ Nederlands beste kok Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis werkte in 1989 een klein jaar in de keuken bij Cas Spijkers, de man die zaterdag overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Collega’s over Cas Spijkers: ‘Vernieuwend en groothartig

Driesterrenkok Herman ging vlak na zijn schooltijd in de leer bij Cas Spijkers en bewaart warme herinneringen aan Nederlands eerste tv-kok. ‘Ik heb daar veel van geleerd en heb ongelooflijk veel respect voor hem’, reageerde hij tegenover het ANP. ‘Hij zocht alijd naar vernieuwing.’

Castastisch

Joop Braakhekke noemt Cas Spijkers ‘een absoluut monument’. Braakhekke spreekt van een groot verlies voor de culinaire wereld. ‘Hij verzon dingen waar nog nooit iemand aan had gedacht. Een bijzonder aardig, vriendelijk en groothartig mens. Die man kende geen greintje kwaad in zijn lijf. Dat geldt voor lang niet alle koks in het werreldje.

Pierre Wind vertelde het ANP: ’Ik heb er ooit voor gepleit het woord ‘castastisch’ in de Van Dale op te nemen. Dat omschreef ten volle wat en hoe hij was.’ Wind hoopt dat ‘Cas daarboven voor de grote man met de baard nog heel veel en lekker mag blijven koken.’

De Haagse kok noemt de periode waarin collega’s Spijkers lieten vallen vanwege de commerciële aspecten van zijn programma Koken met Sterren ‘een zwarte bladzijde in zijn leven. Iedereen viel massaal over hem heen, dat had hij niet verdiend. Zonder Cas was er in Nederland überhaupt geen culinaire scene geweest.’

Virus voor topgastronomie

De mededeling van het overlijden op de website van MissetHoreca.nl leidde tot veel reacties. Onder hen Martin van Bourgonje van Merlet in Schoorl. ‘Cas Spijkers heeft ontzettend veel betekend voor de Nederlandse gastronomie in het geheel en voor Merlet in het bijzonder. Daar kreeg ik het virus voor topgastronomie en de liefde voor het vak. Het doet heel zeer, maar ik ben dankbaar voor wat hij voor ons betekend heeft.’

De in China verblijvende Edwin Kats kreeg het tragische nieuws ook te horen. Hij noemt Cas Spijkers ‘een mentor, inspirator en bovenal een goede vriend.’

Bocuse van Nederland

Rudolf van Veen en Henk Savelberg noemen Cas Spijkers ‘de Bocuse van Nederland’. Volgens Savelberg hielp Spijkers Nederland op de gastronomische kaart te zetten. Van Veen reageerde dat alle koks de naam van Cas op school onderwezen moeten krijgen.

In Oisterwijk moet een standbeeld komen van Spijkers. Centrum Management Oisterwijk (@CMOIsterwijk) twitterde: ‘Vind jij ook dat de veel te vroeg overleden Cas Spijkers een standbeeld verdiend in Oisterwijk? RT dan deze tweet!’ Sjoerd van Esch, die onder Spijkers werkte, opteert voor een Cas Spijkersplein.

Aswin van Dongen, chef-kok van restaurant Avant Garde in Eindhoven twitterde: ‘Was een dag in mineur vandaag, onze grote leermeester is niet meer. Rust zacht, dank voor al het moois dat je ons hebt gegeven.’

Topbarista Jeroen Veldkamp haalde een herinnering op. ‘Ik werd baristakampioen met minisuikerspinnetjes met pittige chocoladepoeder. Samen met Cas Spijkers bedacht en gemaakt.’

Op MissetHoreca.nl is gelegenheid een condoleanceregister te tekenen. Klik hier om deze te openen.

Ron Blaauw en Johannes van Dam over het verlies van Cas Spijkers: