nieuws

Eekhoornvlees populair in Engeland

Restaurant

In Nederland is het niet te krijgen, maar in Engeland is de taboe doorbroken: Britten eten massaal eekhoornvlees. De vraag is inmiddels zo groot dat slagers en supermarkten deze niet aankunnen.

Eekhoornvlees populair in Engeland

Eekhoorns staan al langer op het menu van de Britten. Het gaat dan om de grijze variant, die afkomstig is uit Amerika. De populatie groeit en ze verdringt de inheemse, rode soort. Om deze te redden is de campagne Save our Squirrels gestart met als motto: ‘save a red, eat a grey’ (red een rode, eet een grijze).

Inmiddels staan de grijze eekhoorns bij diverse restaurants op het menu, kookboeken bieden er recepten voor en tv-koks bereiden eekhoornvlees in hun shows. De vraag is inmiddels zo groot dat jagers steeds meer moeite hebben om de vleesvoorraden aan te vullen, meldt MeatandMeal.

Verantwoord

Deskundigen vergelijken de smaak met die van konijn: zoetig met een lichte nootsmaak. Volgens slagers is het zeer verantwoord vlees. Het is mager, biologisch scharrelvlees en er komt geen foodmile aan te pas.

Britse groenwerkers zijn blij met de eetlust van hun landgenoten. De grijze eekhoorn wordt door hen beschouwd als ‘het tuig van de richel’. Ze graven bloembollen op, kraken vogelkastjes, vernielen plantenbakken en terroriseren koolmeesjes.

Taboe

Het heeft even geduurd voor de Britten gewend waren aan het eten van eekhoorn. In 2005 was er al een vooruitstrevend restaurant dat het op de kaart zette, maar haalde het er weer af na serieuze bedreigingen en vernielingen door dierenactivisten. Vorig jaar haalde overigens een Engels tweesterrenrestaurant om diezelfde reden ganzenlever van het menu.

Reageer op dit artikel