nieuws

Exportverbod wilde kaviaar opgeheven

Restaurant

De internationale organisatie CITES heeft deze week besloten het exportverbod van wilde kaviaar op te heffen. De uitvoer was sinds 2008 verboden.

Exportverbod wilde kaviaar opgeheven

Dit jaar mag er zo’n 7000 kilo wilde kaviaar vanuit de Kaspische Zee worden geëxporteerd. House of Caviar & Fine Food, een van de grote kaviaaraanbieders in Nederland, meldt de opheffing van het exportverbod dat ingesteld was na overbevissing.

Directeur Ashkan Mossafaian van House of Caviar & Fine Food, is opgetogen en hoopt in oktober zo’n 1000 kilo Beluga en Oscietrakaviaar voor de Nederlandse tophoreca te hebben. ‘Ik ben sinds vanochtend in onderhandeling met mijn gesprekspartners in Iran.’ Via een tendersysteem kan op de vrijgekomen kaviaar worden geboden.

Mossafaian verwacht dat de prijs van een blikje wilde kaviaar zo rond de 130 euro komt te liggen. ‘Vergelijkbaar met die van 2008.’ Voor kweekkaviaar is de prijs circa 40 euro per blikje.

De eigenaar van de kaviaar- en delicatessenhandel hoopt dat door de komst van wilde kaviaar de nieuwe generatie chefs van tussen de 25 en 35 jaar ook kennis kunnen maken met deze kaviaar. ‘De meeste van hen kennen alleen de kweekkaviaar. Deze is steeds beter van kwaliteit maar mist smaaktechnisch de diepgang die de wilde heeft.’

Reageer op dit artikel