nieuws

Hongaarse restaurants dumpen Wiener schnitzel

Restaurant

Diverse restaurants in Boedapest hebben de Wiener-schnitzel van het menu geschrapt. Ze protesteren daarmee tegen door Oostenrijkse bedrijven veroorzaakte vervuiling van de Rába, een fraaie zijrivier van de al lang niet altijd blauwe Donau.

Hongaarse restaurants dumpen Wiener schnitzel

Milieuorganisatie Greenpeace heeft zaterdag bevestigd dat ze een goede reden hebben om te protesteren. Het huidige schuim op de Rába wordt veroorzaakt door een looierij in het Oostenrijkse Wollsdorf.

De hoeveelheden verontreinigende stoffen zoals fosfor, chroomdioxide, en stikstof, zouden twaalf keer hoger zijn dan toegelaten. Hongarije heeft Oostenrijk verzocht ervoor te zorgen dat leerfabrieken hun afval gaan filteren.

Ook is Boedapest boos over Oostenrijkse plannen om langs de grens, in de deelstaat Bürgenland, een industriële verbrandingsoven te plaatsen. Hierdoor zou nog meer afval terecht komen in de Rába, die in Hongarije stroomt langs diverse natuurgebieden en campings.

Reageer op dit artikel