nieuws

Jan Marrees: no waste gerecht met griet filet

Restaurant

Jan Marrees, SVH Meesterkok van Bretelli in Weert gaf net als veel collega-meesterkoks van hem ook een no waste masterclass op de Horecava 2012. Zijn gerecht: griet filet uit de Noordzee – met weinig foodmiles – met nootjes en diverse structuren van wortel.

Jan Marrees: no waste gerecht met griet filet

No waste is voor Bretelli geen trend van de laatste tijd. ‘We werken al heel lang volgens dat principe.’ Marrees doet dat om twee redenen. ‘Uit respect voor het product en om de kosten. Als wij onze kaart maken, houd je daar rekening mee. De restanten van de wortelgarnituur voor dit gerecht hebben we bijvoorbeeld weer gebruikt voor een puree.’

Overal no waste

Marrees voert no waste verder door in zijn bedrijf dan alleen voor het diner. ‘Wij leren onze mensen overal zuinig op te zijn. Zelfs op de Tork-papierrollen en op afwasmiddel.’

Voor de rucola olie uit eigen keuken die ook gebruikt is voor het gerecht, zijn ook de stengeltjes gebruikt. De groene paksoi blaadjes zijn door deze dressing gehaald. Marrees vervolgt: De zijgraad van de griet hebben we gebruikt voor de farce. De graten gaan in de bouillon waar we saus van koken. In deze saus zit verder gember en citroensap. Volgens mij gooien we bij dit gerecht alleen het loof van de wortels weg.’

Winnaar

De vier deelnemers van deze Masterclass, drie leerlingen van ROC ASA uit Amersfoort en een hobbykok, keken eerst geboeid naar de verrichtingen van Marrees waarna ze zelf het gerecht mochten namaken. Kimberly van der Horst presteerde volgens Marrees als beste van de vier.Bekijk hier een fotoreportage van deze masterclass.

De andere no waste masterclasses op de Horecava:

Reageer op dit artikel