nieuws

Mosselvissers noemen waddenonderzoek achterhaald

Restaurant

Het waddengebied ondervindt helemaal geen schadelijke gevolgen meer van de schelpdiervisserij. De publicatie daarover van onderzoekers van Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Rijksuniversiteit Groningen is gebaseerd op verouderde gegevens. Dat stelt de Producentenorganisatie Mosselcultuur.

Mosselvissers noemen waddenonderzoek achterhaald

Het woensdag verschenen artikel in het wetenschapsblad PLoS Biology is gebaseerd op een onderzoek in de periode 1998 – 2002 op droogvallende platen in een beperkt deel van de Waddenzee. Het onderzoek is gericht op het voedselaanbod van kanoeten in relatie tot de mechanische kokkelvisserij.

Die vorm van kokkelvisserij is sinds 2004 uit de Waddenzee verdwenen, aldus de producentenorganisiatie. Mosselvisserij vindt niet plaats in het gebied waar het onderzoek heeft plaatsgevonden. Het onderzoek zou daarnaast voorbij gaan aan recente wetenschappelijke kennis en nieuwe veldgegevens.

Reageer op dit artikel