nieuws

Paling op menu dan geen Michelinster

Restaurant

Restaurants die paling op het menu hebben staan, zouden volgens Wakker Dier geen Michelinster meer mogen krijgen. Krijgt de dierenrechtenorgansitie haar zin, dan telt Nederland direct 35 sterzaken minder.

Paling op menu dan geen Michelinster

Wakker Dier onderzocht ookdit jaar de menukaarten van 95 van de 98 sterrestaurants in Nederland. Van drie was de menukaart niet beschikbaar, zegt Wakker Dier in een persverklaring. Uit dit onderzoek blijkt dat 35 toprestaurants, 37 procent, paling serveren.

In 2010 had nog 34 procent, 30 van de 91 sterrestaurants, paling het menu staan. Toen was de menukaart van vier restaurants niet beschikbaar.

Michelin

Wakker Dier doet per brief een oproep aan Michelin om duurzaamheid op te nemen als criterium bij de beoordeling van de restaurants. Zo stelt de stichting voor dat restaurants geen sterren meer krijgen als ze bedreigde diersoorten serveren.

Wakker Dier: ‘Michelin heeft veel invloed. Als zij het willen, verdwijnt paling morgen al van de menukaarten.’

Paling niet duurzaam

De situatie van de paling, die op de rode lijst van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) staat, is volgens Wakker Dier zeer kritiek. ‘Ook de glasaal (de larve van de paling) die wordt gevangen voor de kweek van paling in Nederland, is afkomstig van hetzelfde kritiek bedreigde bestand.

Daarom is ook kweekpaling niet duurzaam te noemen. Ook paling met een keurmerk dat door de palingsector zelf in het leven werd geroepen, of de nieuwe palingsoort die wordt ingevoerd uit Madagaskar, zijn niet duurzaam.’

Reageer op dit artikel